Plenaire sessies

12 dec 2018
MMV-congres 2018: Opleiden is netwerken CONGRESCENTRUM NBC, NIEUWEGEIN

Plenaire sessies:

1

Waarom vlooien apen? Over samenwerken, gedrag en apenstreken

Relevant voor:

AIOS, OPG, OPL, OWK

De omgeving waarin artsen werken verandert razendsnel. Door de toenemende complexiteit van de zorg, wordt de competentie 'samenwerken' steeds belangrijker. Uit Darwin’s 'Survival of the Fittest' weten we dat diegene die zich het best aanpast aan een veranderende omgeving de grootste overlevingskansen heeft. Maar hoe doe je dat? En kun je aios leren om zich sneller aan te passen? Bioloog Patrick van Veen laat aan de hand van onderzoek bij apen zien waarom veranderen en samenwerken zo belangrijk is. Hij leert ons niet alleen wat de overeenkomst is tussen vlooien en netwerken, maar vooral ook waarom dat bijdraagt aan een betere samenwerking. 

 

2

Netwerkzorg: een wereld te winnen

Relevant voor:

AIOS, OPG, OPL, OWK

Binnen Parkinsonnet werken zorgprofessionals uit verschillende specialismen en echelons samen om de zorg voor Parkinsonpatiënten op een integrale en multidisciplinaire manier te organiseren. Daarmee is Parkinsonnet een praktijkvoorbeeld van succesvolle netwerkzorg. Bas Bloem (directeur Parkinson Centrum Radboudumc) gaat tijdens deze presentatie in de ervaringen die hij opdeed tijdens de ontwikkeling van Parkinsonnet. Wat kunnen we hiervan leren? Ook maakt hij de verbinding met de medische vervolgopleidingen: welke (aanvullende) competenties heb je nodig  om als medisch specialist in een netwerk te werken. En hoe kun je aios tijdens hun opleiding hierop voorbereiden?  

3

Uitreiking A2Award

Relevant voor:

AIOS, OPG, OPL, OWK

Net als vorig jaar vieren de Academie voor Medisch Specialisten en De Jonge Specialist hun samenwerking met de A²Award. Deze award wordt op het MMV-congres van 12 december uitgereikt aan de winnende aios.