Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere jongeren die onterecht lang in de ggz blijven door ingewikkelde regels, het toenemend aantal huidkankerpatiënten en de dood. 

Mila (20) bleef onterecht lang in ggz door ingewikkelde regels: psychiaters en gemeenten zien het vaker gebeuren
Het regelen van een uitkering, woonurgentie of toeslag is zo ingewikkeld dat jongeren in de complexe ggz er niet uitkomen en daardoor langer in behandeling zijn dan nodig is. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Kinder- en jeugdpsychiater Marja van 't Spijker is vicevoorzitter van de NVvP: ‘Er zijn duidelijk aan te wijzen administratieve hobbels die veel stress geven en onze jongeren ziek maken. Dat zorgt er ook voor dat deze jongeren onterecht langer in de ggz blijven, met langere wachttijden tot gevolg.’

Kijk Een Vandaag

Jasper Rijpma en Marlies Wakkee over het toenemend aantal huidkankerpatiënten
Jasper Rijpma (39) heeft ongeneeslijke huidkanker en peddelde afgelopen weekend 42 kilometer om aandacht te vragen voor het beter insmeren van de huid tegen de zon. En dat is hard nodig volgens dermatoloog Marlies Wakkee, die een toename in het aantal huidkankerpatiënten ziet. Ze zijn te gast bij Op1.

Kijk Op1

Een speciale Op1 vanuit het Prinses Máxima Centrum
Jaarlijks krijgen zeshonderd kinderen de diagnose kanker. Die kinderen komen allemaal in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht terecht. In een speciale Op1 live vanuit het grootste kinderoncologisch centrum van Europa horen we de verhalen over Quinten, Kasper, Aline, de kleine Klaartje en hun ouders. Ook spreken we met verschillende kinderoncologen en onderzoekers: welke nieuwe behandelingen zijn er hier de afgelopen 5 jaar ontwikkeld? En wat betekent dat voor de genezingskansen van kinderen?

Kijk Op1

Het brein registreert bij obesitas geen eten in de maag
Bij mensen die obesitas hebben, reageert het brein minder goed op signalen uit de darmen, blijkt uit een Amsterdamse studie. ‘Bij mensen met een gezond gewicht zagen we dat verschillende gebieden in de hersenen reageren op suiker en op vet. Toen we inzoomden op het beloningscentrum, belangrijk voor de eetlustregulatie, zagen we ook daar verandering,’ zegt internist-endocrinoloog Mireille Serlie in NRC. ‘Bij de mensen met obesitas hebben we geen verandering in die hersenactiviteit gemeten, het beloningscentrum liet geen enkele meetbare reactie zien.’

Lees het artikel in NRC

Hartchirurg Shirin Bemelmans-Lalezari moet leven met een fatale fout
Hartchirurg Shirin Bemelmans-Lalezari was diep geraakt toen ze aan het begin van haar carrière door een fout de dood van een patiënt veroorzaakte. Ze ontdekte dat het niet eenvoudig was om haar werk daarna weer op te pakken. Chirurgen praten wel over medische fouten en het voorkomen daarvan, maar eigenlijk niet over wat zo'n fatale fout met je doet. Bemelmans-Lalezari pleit daarom voor meer openheid over medische fouten, maar ook voor meer ruimte voor kwetsbaarheid onder artsen. Aan Coen Verbraak vertelt ze in Over Leven wat dit met haar deed, als arts en als mens.

Kijk Over Leven

Beslissen op de grens van leven of dood
In Nederland verdwijnt de natuurlijke dood stapje voor stapje uit beeld, terwijl de stem van de patiënt steeds luider klinkt. Voor artsen worden beslissingen rondom de dood daardoor steeds complexer. Meerdere medici die NRC sprak maken de vergelijking met de bevalling, die in Nederland ook steeds verder is gemedicaliseerd. Alexander de Graeff, internist-oncoloog: ‘Zoals Nederland in de geboortezorg is opgeschoven, zie ik dat in de laatste levensfase ook gebeuren. Pijn hoorde bij een bevalling, maar die tijden zijn veranderd.’

Lees het artikel in NRC

Arts bedenkt knoopcelbatterij die uitgaat zodra je hem inslikt
Groningse artsen hebben samen met wetenschappers van de RUG en de TU Delft een ‘kindvriendelijke’ knoopcelbatterij bedacht. Dit gladde, platte batterijtje gaat vanzelf ‘uit’ zodra het wordt ingeslikt. Hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers zien geregeld kinderen op de operatietafel die een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. ‘Het zijn operaties waarbij we proberen te redden wat er te redden valt,’ zegt Dikkers. ‘Mijn kleinzoon is vier jaar en dat is voor mij een extra motivatie om me hier sterk voor te maken.’

Lees het artikel in het AD

Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.

Lees het artikel in het AD

Poep innemen tegen ziekten: 'Darmflora heeft effect op je hele lichaam'
Een pil met poep: aantrekkelijk klinkt het niet, maar een zogeheten 'crapsule' zou volgens een Britse onderzoeker kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende ziektes. Hij pleit dan ook voor meer aandacht voor een behandeling met poep. In Nederland krijgen mensen ook al poep toegediend. ‘Bij de C.Diff-infectie is een poeptransplantatie bewezen effectief,’ vertelt Liz Terveer, arts-microbioloog bij het LUMC.

Lees het artikel via RTL Nieuws

Aantal mensen met ernstige allergieën zal volgens allergologen toenemen
Heel veel mensen hebben op dit moment last van hooikoorts. Door een ideale combinatie van een voorjaar waarin de natuur flink kon opbloeien en de droogte waardoor de pollen goed loskomen, is er een pollenpiek. Allergologen kwamen dit weekend samen op een congres en waarschuwden dat er alleen maar meer mensen met ernstige allergieën, zoals hooikoorts, bijkomen. Kinderarts gespecialiseerd in allergieën in het Deventer ziekenhuis, Monique Gorissen vertelde hierover bij Nieuws en Co.

Luister Nieuws en Co