Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere gehoorschade, vrouwspecifieke aandoeningen en de najaarspiek van corona-besmettingen. We maakten een selectie. 

Nieuw medicijn zonder hormonen moet opvliegers verhelpen
Een nieuw medicijn moet vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers gaan helpen. Het nieuwe medicijn, Veoza, is namelijk ontwikkeld zonder hormonen, die nu vooral worden voorgeschreven. Niet alle vrouwen kunnen of willen voorgeschreven hormonen slikken. Daarom denkt gynaecoloog Dorenda van Dijken dat de behoefte groot is. ‘Er zijn nu wel andere niet-hormonale middelen, maar die zijn niet zo effectief en kennen veel bijwerkingen. Hormonen bleken het meest effectief te zijn en uit nieuwe studies blijkt dat dit nieuwe middel net zo effectief is als het gebruik van hormonen', zegt Van Dijken in Nieuws & Co op NPO Radio 1. 
Luister Nieuws & Co

Geestelijke gezondheidszorg roept komend kabinet op: grijp in
De geestelijke gezondheidszorg staat er zo slecht voor dat patiënten, psychologen, psychiaters en ggz-instellingen het komende kabinet vragen om in te grijpen. In een brief aan de informateur komen de belangenorganisaties met drie oplossingen om te voorkomen dat de sector verder achteruitgaat. MIND, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse ggz stellen dat er moet worden geïnvesteerd in de geestelijke gezondheid in de samenleving zodat minder mensen hulp nodig hebben. Er zijn te weinig zorgverleners en inmiddels staan er 84.000 mensen op de wachtlijst, soms al jaren. Niels Mulder, voorzitter van de NVvP, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal. 
Lees het artikel op NOS.nl
Luister Radio 1

Gaat najaarspiek coronavirus kerst bederven? 'Blijf thuis als je klachten hebt' 
Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater heeft een torenhoog niveau bereikt, om ons heen wordt volop geproest en gesnotterd en steeds meer mensen belanden met corona in het ziekenhuis. Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn dat alarmerende signalen. Deskundigen waarschuwen daarom toch maar weer: sla, als je klachten hebt, de kerstborrel of het bezoek aan opa en oma liever over. ‘Veel mensen hebben intussen weerstand opgebouwd door een eerdere besmetting of door vaccinatie, maar kwetsbaren blijven een risicogroep', zegt Chantal Rovers, internist en hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc in Nijmegen. 
Lees het artikel op RTL Nieuws

Kabinet onderzoekt fokverbod bijtgevaarlijke honden
Het demissionaire kabinet wil het aantal bijtincidenten terugdringen door het fokken en houden van zogenoemde hoog-risicohonden zonder stamboom te verbieden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) juicht het toe dat het kabinet stappen wil zetten om het aantal bijtincidenten terug te dringen, maar had gehoopt dat minister Adema er wel voor zou kiezen om soorten honden te verbieden, zegt Nick Brinkman in een reactie aan RTL Nieuws.
Lees het artikel van RTL Nieuws

Waarom de volumeknop volgens deze kno-arts omlaag moet 
Bij een op de acht jongeren zijn er aanwijzingen voor lawaaischade, vertelt kno-arts Louise Straatman. En dat is zorgwekkend. Ze vindt het daarom ‘zonde’ dat er niet meer wordt gedaan om gehoorklachten te voorkomen. Ze pleit ervoor om in bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden de volumeknop wat lager te zetten.  
Lees het artikel van Pointer

'Te weinig aandacht vrouwenaandoeningen kost maatschappij miljarden' 
Hevige menstruatiepijn, overgangsklachten, bekkenbodemproblemen: bijna elke vrouw krijgt in haar leven te maken met één of meerdere van dit soort 'vrouwspecifieke aandoeningen'. Toch is hier in de gezondheidszorg te weinig aandacht voor, blijkt uit nieuw onderzoek. En dat kost de maatschappij miljarden. ‘Als ruim de helft van de bevolking met dit soort aandoeningen te maken krijgt, zou het een no-brainer moeten zijn dat daar meer aandacht voor komt', stelt Astrid Vollebregt, gynaecoloog in het Spaarne Gasthuis in Nieuwsuur.  
Lees het artikel van Nieuwsuur

Waarom we volgens deze psychiater af moeten van het woord stoornis (en zijn vakgebied excuses moet aanbieden) 
Op psychische problemen wordt steevast het etiket stoornis geplakt. Daardoor is er te weinig oog voor de maatschappelijke omstandigheden die ook een rol kunnen spelen. Dat betoogt psychiater en onderzoeker Branko van Hulst in de Volkskrant.
Lees het artikel in de Volkskrant

Gehoorschade door vuurwerk wordt onderschat: altijd oordoppen dragen, zeggen deskundigen 
Het schrikbeeld van ongelukken met vuurwerk bestaat uit verloren vingers en beschadigde ogen. Maar veel mensen lopen (ook) blijvende gehoorschade op. Artsen en veiligheidsdeskundigen roepen het publiek daarom op: denk aan oordoppen deze jaarwisseling. Kno-arts Louise Straatman adviseert iedereen die naar buiten gaat terwijl er vuurwerk wordt afgestoken oordoppen in te doen, ook mensen die alleen gaan kijken. 'Ook als je zelf geen zwaar vuurwerk afsteekt, kan een omstander dit zomaar wel doen', zegt ze. ‘En vergeet je kinderen niet.’ 
Lees het artikel in de Volkskrant