Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere donorbaby’s, heupoperaties bij ouderen en invriezen van eicellen. We maakten een selectie.

Nederlandse donorbaby's in ons land veel verwekt met Deens zaad 
Bijna driekwart van alle donorbaby's in ons land wordt verwekt met buitenlands sperma. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting, die de Volkskrant opvroeg. In 2012 lag dat percentage nog op een kwart. Het zaad van de donoren komt met name uit Denemarken. Te gast in Nieuwsweekend is Annemiek Nap, hoogleraar gynaecologie aan de Radboud Universiteit. 

Luister Nieuwsweekend

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen 
Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders. Internist en onderzoeker Danny Cohn: ‘Ik behandel nu zeven jaar patiënten met HAE, maar ik had nooit durven dromen dat we nu al zo ver zouden zijn dat we ze functioneel kunnen genezen.’

Lees het artikel in de Volkskrant

Waarom krijgen kwetsbare ouderen nog een dure heupoperatie? ‘Als chirurg doe ik meer kwaad dan goed’ 
Voor kwetsbare ouderen die een heup breken, kan een operatie ernstige gevolgen hebben, terwijl die hun ‘kwaliteit van leven’ zelden verbetert. Waarom dan nog opereren en vijf tot zes weken revalideren, als de kosten daarvan bovendien een halve ton bedragen? Kwetsbare ouderen met een botbreuk vallen onder de zogeheten ‘traumageriatrie’. En dat begrip moet bekender worden, vindt Detlef van der Velde, traumachirurg in het St. Antonius Ziekenhuis.  

Lees het artikel in NRC

Soms loopt de klok voor op het leven 
Steeds meer vrouwen laten hun eicellen invriezen om hun biologische klok te pauzeren. Volgens onderzoek van de Volkskrant zijn in Nederland inmiddels 34 duizend eicellen van zeker 2.200 vrouwen ingevroren. Om wie gaat het en wat drijft hen? De Volkskrant praat met gynaecoloog Mariëtte Goddijn.

Lees het artikel in de Volkskrant

Elektroden in het brein helpen tegen denkproblemen na een hersentrauma
Bij mensen die na een hersentrauma langdurige problemen houden met hun concentratie en werkgeheugen, kan diepe hersenstimulatie die functies verbeteren. Dat wijst een eerste, kleine studie met vijf patiënten uit. Gerard Ribbers, hoogleraar revalidatiegeneeskunde zegt in NRC: ‘Als diepe hersenstimulatie in de toekomst een werkende behandeling zou worden, dan zou dat een veel fijnmaziger benadering zijn. Daar word ik wel enthousiast van.’

Lees het artikel in NRC