Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere de Twijfeltelefoon, anticonceptie en kinkhoest. We maakten een selectie.

Kan het gebruik van lachgas zorgen voor onomkeerbare zenuwschade? En andere vragen beantwoord 
Sinds een jaar geldt er een lachgasverbod. Mensen mogen dit middel niet meer verkopen of bezitten. Toch vallen er nog steeds doden en lopen mensen er zenuwschade door op. Op de website van Een Vandaag geeft onder andere neuroloog Marieke van Ooijen antwoord op vragen. ‘De mensen die wij behandelen, hebben vooral last van zenuwschade. Dit kan schade van het ruggenmerg zijn of van de zenuwen die naar de armen en benen lopen.’

Lees het artikel via Een Vandaag

Artsen bezorgd over toename baby's met kinkhoest in ziekenhuis: 'Dit is te voorkomen' 
Ziekenhuizen zien een toename van het aantal baby's met kinkhoest dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Kinderartsen maken zich zorgen. Met wekelijks ongeveer 250 meldingen van patiënten met kinkhoest stevenen we af op een nieuwe epidemie. ‘En dat terwijl het te voorkomen is', zegt kinderarts Lissy de Ridder.  

Lees het artikel via RTL Nieuws 

De obesitas-expert twijfelt niet: Voer een suikertaks in en maak ongezonde voeding duurder 
Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum (48) won deze maand twee bronzen medailles bij de NK Masters Atletiek bij de sprint. Net zo fanatiek strijdt ze voor de aanpak van obesitas. De overheid is aan zet, vindt ze. Een interview in Trouw aan de hand van de zintuigen. 'De helft van alle Nederlanders heeft op dit moment overgewicht. Omdat we weten dat obesitas een poortziekte is naar honderden andere ziekten moet deze ­epidemie stevig worden aangepakt.'

Lees het artikel in Trouw

Is een baby na een RS-vaccinatie direct beschermd? En 9 andere vragen
De Gezondheidsraad adviseert alle baby's een vaccin te geven tegen het RS-virus. Om welk middel gaat het, wanneer zou het moeten worden gegeven, en hoe lang ben je dan beschermd? RTL Nieuws vraagt het aan kinderarts en hoogleraar Louis Bont.

Lees het artikel via RTL Nieuws 

Medische doorbraak: Behandeling die genen repareert doet zijn intrede in Europa 
Een nieuwe behandeling die bloedziektes sikkelcelanemie en thalassemie kan genezen, is goedgekeurd voor gebruik in Europa. In Nederland moet eerst nog wel onderhandeld worden over vergoeding van de dure behandeling, voordat artsen de behandeling kunnen starten. ‘Maar dit is fantastisch, op dit middel zitten we al heel lang te wachten', reageert Anita Rijneveld, internist-hematoloog bij het Erasmus MC, waar zo’n vijfhonderd patiënten met deze ziektes worden behandeld.

Lees het artikel in Trouw 

Zorgverzekeraars om: Borstreconstructies vergoed zonder naaktfoto's 
Zorgverzekeraars gaan een deel van de vervolgoperaties na borstreconstructies vanwege borstkanker standaard vergoeden. Daardoor hoeven in die gevallen geen borstenfoto's meer gestuurd te worden naar de verzekeraars. Edin Hajder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) noemt het besluit een 'enorme stap in de goede richting'. 'Wij zijn blij voor vrouwen dat ze niet in onnodige onzekerheid zitten. En dat er geen naaktfoto's meer opgestuurd hoeven worden. De beoordeling ligt terecht weer in handen van de plastisch chirurg.’  

Luister Nieuws en Co

Verstrekken anticonceptiepil draait om maatwerk: 'Daar is kennis voor nodig'
Als het gaat om de anticonceptiepil is maatwerk het sleutelwoord. 'Bij de ene pilgebruiker wekt het anticonceptiemiddel juist depressieve gevoelens op, terwijl bij een andere gebruiker de anticonceptiepil kan zorgen voor een vermindering van stemmingswisselingen', vertelt psychiater Birit Broekman in De Nieuws BV.  

Luister De Nieuws BV 

Artsen gruwelen van misinformatie over anticonceptie: ‘Alsof de pil vergif is’
'De pil is vergif', 'Je wordt er onvruchtbaar van', 'Die hormonen zijn slecht voor je'. Op sociale media gaan nogal wat misvattingen rond over anticonceptie. Vrouwen die niet meer weten hoe ze zichzelf het beste tegen een zwangerschap kunnen beschermen, kunnen vanaf nu bellen met de Twijfeltelefoon. ‘Vrouwen horen zoveel angstverhalen dat ze gaan twijfelen over wat voor hen de beste keuze is', zeggen internist Robin Peeters en gynaecoloog Joop Laven Peeters in een interview met het AD.

Lees het artikel in het AD