Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere te weinig ic-bedden, chirurgen onder elkaar en complicaties na een cosmetische ingreep in het buitenland. We maakten een selectie.

Gynaecoloog Mieke Kerkhof: ’Snap heel goed dat mannen dit vak doen’ 
Mieke Kerkhof is al meer dan 25 jaar gynaecoloog. Daarnaast schrijft ze boeken, geeft lezingen, staat in het theater met collega Manon Kerkhof en grossiert in grappige en soms ontroerende anekdotes over haar beroep. De Telegraaf interviewt haar. 

Lees het artikel in de Telegraaf

Chirurgen onder elkaar, over de valkuilen van hun vak: ‘Zeventig uur per week is echt niet nodig’ 
Beschouw ze als de meester en de leerling. Traumachirurg Marijn Houwert en arts-assistent Berend van Doorn schrijven kritisch over hun werk – hun bijdragen zijn nu gebundeld. Hoe blijft het vak aantrekkelijk?  

Lees het artikel in de Volkskrant

Goedkope ‘butt lift’ in Turkije, maar als het misgaat moet Nederlandse arts het oplossen: ‘Dramatisch’ 
Infecties, afstervende huid of grote littekens: plastisch chirurgen zien regelmatig patiënten die complicaties overhouden aan een cosmetische ingreep in het buitenland. Velen daarvan zijn eerder in Nederland geweigerd voor een operatie. Als het dan toch misgaat, moeten Nederlandse artsen wél de problemen oplossen. ‘Voor de extra kosten draaien ze zelf niet op', zegt plastisch chirurg Ali Pirayesh in het AD. 

Lees het artikel in het AD 

Artsen waarschuwen voor te weinig IC-bedden bij volgende pandemie: 'Capaciteit is te ver afgeschaald' 
Als er een volgende pandemie uitbreekt, zijn de Nederlandse ziekenhuizen daar niet op voorbereid, ondanks de lessen van de coronacrisis. Artsen waarschuwen dat er te weinig bedden en personeel op de intensive care zijn bij een nieuwe virusuitbraak.

Kijk Een Vandaag

Psychiater over code zwart in de GGZ: ‘Er vallen vermijdbare doden’ 
Het is code zwart in de ggz, zegt psychiater Esther van Fenema. Al een tijdje, eigenlijk. Maar hoewel iedereen zegt het heel erg te vinden, wordt er geen échte actie ondernomen. Daarom doet Van Fenema – voor de zoveelste keer – een noodoproep. 

Lees het artikel in Linda

Alarm om gehoorverlies: half miljoen Nederlanders volgen gesprekken niet en sluiten zich af
Een half miljoen Nederlanders hebben zo veel last van gehoorverlies dat zij niet langer in staat zijn om gesprekken met familie en vrienden fatsoenlijk te volgen. Daardoor dreigen zij in een sociaal isolement te raken, waarschuwen onderzoekers op het gebied van eenzaamheid en gehoorverlies. Ook veel jongeren hebben hier last van. Voor sommigen biedt een hoortoestel soelaas, maar het is zeker niet de heilige graal, waarschuwt keel-, neus- en oorarts Dennis Kox in het AD. ‘Niet iedereen voelt zich sociaal prettiger bij het dragen van een hoortoestel.’

Lees het artikel in het AD