Reactie op bericht SBOH over arbeidsvoorwaarden aios

De Federatie Medisch Specialisten en De Jonge Specialist (DJS) hebben met verbazing kennisgenomen van het bericht van SBOH van vorige week waarin ten onrechte het beeld wordt geschetst dat aios in ziekenhuizen en GGZ een aanmerkelijk hogere beloning krijgen dan aios buiten het ziekenhuis. Deze bewering is onjuist. Niet alleen is het aantal wekelijkse werk- en opleidingsuren in de ziekenhuizen hoger wat in een andere salarisopbouw resulteert, daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden voor de aios SBOH beter.  

Naar aanleiding van de berichtgeving van SBOH is in de Tweede Kamer een motie van Kamerlid Van den Berg (CDA) ingediend (en aangehouden), waarin wordt verzocht om onderzoek naar gelijkstelling van de arbeidsvoorwaarden. Hierin wordt tevens benoemd dat de ziekenhuizen kosten voor de aios kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Dit laatste punt is feitelijk ook onjuist.
De Federatie Medisch Specialisten en De Jonge Specialist hebben de overtuiging dat aios in ziekenhuizen en aios in dienst van de SBOH zich bij hun beroepskeuze vooral laten leiden door de inhoud en werkbeleving later als geneeskundig specialist en niet door het inkomen tijdens de opleiding. Daarnaast vinden wij, net als de SBOH het van belang dat de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk gelijkwaardig moeten zijn. Ook wij willen dat aios zich bij de keuze van hun opleiding laten leiden door de inhoud van het vak, niet door arbeidsvoorwaarden.

We voeren graag de gesprekken hierover met het ministerie en alle andere belanghebbenden, maar dan wel graag op basis van de feiten in de juiste context.

Lees het nieuwsbericht op de website van De Jonge Specialist