Plenair

11 dec 2019
MMV-congres 2019: Opleiden over grenzen Congrescentrum NBC, Nieuwegein

Plenaire sessies:

1

Uitreiking A2Award

Relevant voor:

AIOS, OPG, OPL, OWK

Alweer voor de derde keer op rij zal tijdens het MMV-congres 2019 van de Federatie Medisch Specialisten de A2Award uitgereikt worden. Deze prijs is bedacht door De Jonge Specialist (DJS) en de Academie voor Medisch Specialisten (Academie) en is speciaal bedoeld om aios in het zonnetje te zetten. De schrijfwedstrijd heeft dit jaar als thema: ‘Opleiden over grenzen’, aansluitend bij het thema van het MMV-congres. De winnaar, die tijdens het congres bekend zal worden gemaakt, verdient een cursusvoucher van de Academie ter waarde van € 1.500. Alle aios uit clusters 1, 2 en 3 kunnen meedoen met de prijs. 

Doe mee!

We nodigen aios van harte uit om een kort inspirerend verhaal (maximaal 600 woorden) te schrijven over wat jou motiveert om je elke dag voor honderd procent in te zetten of zitten hier grenzen aan, waar gaat je hart sneller van kloppen of waardoor wil je juist grenzen opzoeken, letterlijk en figuurlijk. Het onderwerp kan variëren van praktijkperikelen en ervaringen tot persoonlijke ontwikkeling, alles mag als het maar aansluit bij het thema ‘Opleiden over grenzen’. Mail je inzending vóór 27 oktober naar info@dejongespecialist.nl.  

2

Vrijheid van denken en doen

Relevant voor:

AIOS, OPG, OPL, OWK

Arjan Erkel, activist en vrijheidsvechter

Gewapende en gemaskerde moslimrebellen hielden Arjan Erkel, destijds werkzaam voor Artsen Zonder Grenzen, 607 dagen lang gevangen onder erbarmelijke omstandigheden in Dagestan. Zijn gijzeling was een lange strijd tegen onzekerheid, eenzaamheid en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort.

Arjan Erkel zal ons laten nadenken over vrijheid. Vrijheid van denken en doen als basis van de inrichting van leven en werken. Vrijheid van creativiteit en het lef en vertrouwen om dingen los te laten, of op te pakken en te starten. Zijn verhaal is een metafoor van wel of niet de vrijheid en mogelijkheden opzoeken en hierbij over grenzen te kijken. Hij houdt ons een spiegel voor: wat wil jij verbeteren of veranderen? Hoe ga jij op zoek naar de nieuwe realiteit?

3

Superspecialist of generalist: het is tijd voor een versatilist

Relevant voor:

AIOS, OPG, OPL, OWK

Marcel Levi, internist, CEO University College London Hospitals

De geneeskunde ontwikkelt zich razendsnel en met alle nieuwe kennis is het niet eenvoudig up-to-date te blijven. Een oplossing is om je dan maar volledig te gaan concentreren op een heel klein gebied, één orgaan of zelfs een deel van een orgaan, of zelfs nog verder. De begrenzingen van het vak worden hierdoor steeds meer beperkt. Een dergelijke subspecialisatie is echter niet altijd in het belang van de patiënt. Steeds vaker hebben vooral ouderen meer dan één probleem en dat betekent maar al te vaak dat ze al snel een hele verzameling specialisten om zich heen moeten verzamelen met alle coördinatie en communicatieproblemen die dat met zich meebrengt. Hoe doen ze dat eigenlijk over de grens in andere landen?

Marcel Levi, chief executive en professor of medicine bij University College London Hospitals bediscussieert hoe we in onze opleidingen voor de specialisten van de toekomst ruimte kunnen geven aan subspecialisatie en tegelijkertijd meer over de grenzen van het eigen vakgebied zouden moeten samenwerken, om tegemoet te komen aan goede zorg voor de patiënt.