Aios Evelien van Eeten wint Doelmatigheidsprijs 2018

20 april 2018

Met de app 2TWNTY4 sleepte aios Evelien van Eeten woensdag 18 april de Doelmatigheidsprijs 2018 in de wacht. Zij haalde de meeste stemmen van de deelnemers aan het symposium Doelmatigheid van zorg van het Bewustzijnsproject en Onderwijs- en Opleidingsregio Leiden. De app toont de actuele capaciteit op elke SEH, zodat de acute patiënt op het juiste moment op de juiste plaats terecht komt.

Van Eeten is aios spoedeisende hulpgeneeskunde in het Radboudumc. Ze bedacht de app 2TWNTY4 (spreek uit in het Engels: 2 – 24) na een noodkreet van een naburige SEH. “Wij zaten rustig aan de koffie toen de telefoon ging. Ik kreeg een nogal verhitte collega aan de lijn van een ziekenhuis drie kilometer verderop. Ze vertelde dat ze het enorm druk hadden. Zo druk dat de patiënten inmiddels op de gang lagen. ‘Het kan toch niet zo zijn dat zij zich tegen de klippen op zitten te werken, terwijl wij hier met z’n allen koffie drinken’, bedacht ik me.”   

Enthousiast

De app geeft onder meer inzicht in de drukte op de SEH, de beschikbare bedden en de openstellingsstatus. Door rekening te houden met deze factoren kan de spoedzorg beter verdeeld worden over de ziekenhuizen. Van Eeten is heel blij met de Doelmatigheidsprijs 2018. “Het is een mooie waardering voor ons werk en een fijne erkenning dat we hiermee op de goede weg zitten. Iedereen reageert enthousiast en het draagvlak voor de app is groot: ambulancechauffeurs, huisartsen en ziekenhuismedewerkers herkennen de capaciteitsproblemen op de SEH’s.”

Beurs ZonMw

Van Eeten haalde ook de meeste stemmen in de categorie Risicomanagement & ethiek. In de categorie Kostenbewustzijn was de eerste plaats voor aios Marthe Schreuder met haar project ‘Familieparticipatie in de postoperatieve zorg’. In de categorie Choosing wisely haalde aios Rosa Geurtzen de meeste stemmen. Geurtzen ontving voor haar project ‘PreCo-studie’ ook een beurs van  € 2.500 van ZonMw. De andere beurs van € 2.500 ging naar aios Eric Geijteman voor zijn project ‘Medicijngebruik in de laatste fase optimaliseren met handvatten voor het EPD’.  

Doctor Flow

Tijdens het symposium is ook de app Doctor Flow gelanceerd. Deze ‘serious game’ zet dokters op een speelse manier aan het denken over de inzet van diverse diagnosemogelijkheden en bijbehorende kosten. Vanaf vandaag is de app gratis te downloaden in de App Store en de Google Play store. Spelers kunnen ook meedoen aan een wedstrijd in Doctor Flow. De speler met de hoogste spelscore krijgt onder meer een landelijk podium met publicatie en interview op de website van het Bewustzijnsproject.

 

 

(Bron: Bewustzijnsproject)