Bedrijfsgeneeskunde: 5 redenen om voor dit specialisme te kiezen

07 juni 2017

Veel geneeskundestudenten kiezen nog steeds automatisch voor een medisch specialisme binnen het ziekenhuis.Ook zien veel studenten de opleiding tot huisarts als logische vervolgstap. Relatief weinig studenten kiezen voor bedrijfsgeneeskunde. Dat komt door het curriculum, maar ook door het beeld dat studenten van het beroep bedrijfsarts hebben. Studenten weten vaak niet echt goed wat een bedrijfsarts nu precies doet. Dat is jammer, want ook dit medisch specialisme heeft zeer aantrekkelijke kanten. Het is sowieso een beroep met uitstekende kansen op werk. Er vindt de komende jaren een uitstroom plaats van oudere bedrijfsartsen. De nieuwe Arbowet (ingang per 1 juli) richt zich op preventie, met hierbij een sleutelrol voor de bedrijfsarts. De impact van de bedrijfsarts op het functioneren van arbeidsorganisaties en werkende mensen wordt hierdoor alleen maar groter.

Vijf pluspunten

Een groep enthousiaste bedrijfsartsen, deels ook in opleiding, heeft eind 2016 nagedacht over wat hun werk interessant maakt. Ze kwamen tot vijf punten:  

1. Je maakt het verschil

Als bedrijfsarts maak je het verschil. Want werk is superbelangrijk. Een bron van energie en geluk, zelfs als iemand chronisch ziek is. Je beschermt en bewaakt de gezondheid van velen. Je bevordert de inzetbaarheid van mensen, tot aan hun pensioen. Je vertaalt individuele casuïstiek naar interventies op organisatieniveau. Met grote impact op mens en bedrijf.

2. Je bent vrij en ondernemend

Als bedrijfsarts heb je veel vrijheid om mensen echt te helpen. Jij bepaalt samen met de persoon die voor je zit wat er nodig is. Jij zit aan het stuur van je werk-privé balans. Je werkt in loondienst of vestigt je als zelfstandige. Door deze autonomie en regelmogelijkheden heb je grote invloed op je eigen werkplezier.

3. Je bent actief op vele fronten

Als bedrijfsarts heb je veel afwisseling. Alle ziekten en aandoeningen komen voorbij. Ook werk je op meerdere niveaus en in verschillende krachtenvelden. Je hebt persoonlijk contact met de werkvloer én met de directeur. Je hebt overleg met huisartsen en medisch specialisten. Daarnaast neem je zelf initiatief binnen medische, sociale, juridische en bedrijfseconomische spelregels. Hierdoor wordt het nooit saai.

4. Je blijft je ontwikkelen

Als bedrijfsarts blijf je je ontwikkelen. Ben je vooral sterk als expert of als adviseur? Ben je een sectorspecialist of meer een allrounder? Ben je praktisch ingesteld of meer een onderzoeker? Werk je graag voor grote bedrijven of pas je beter bij het midden- en kleinbedrijf? Ligt je voorkeur bij preventief of curatief? Gaandeweg ontdek je waar jouw kracht en interesses liggen en krijg je kansen om je verder te ontplooien.

5. Je hebt uitstekende kansen op een goed betaalde baan

Het beroep bedrijfsarts heeft vele inhoudelijk aantrekkelijke kanten en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Met de grote uitstroom van oudere bedrijfsartsen zijn de kansen op werk de komende jaren uitstekend. Daarnaast is een goed salaris natuurlijk ook altijd mooi meegenomen! Recent onderzoek onder ervaren bedrijfsartsen die veel plezier hebben in hun werk sluit hier op aan. Deze bedrijfsartsen waarderen met name de variatie in het dagelijkse werk, het contact met cliënten en collega’s en de invloed die ze zelf hebben op het werk.

Meer weten?

Check www.bedrijfsartsworden.nl. Hier vertellen bedrijfsartsen over hun werk met video’s, blogs, vlogs en reportages. Ook maken deze bedrijfsartsen graag tijd vrij voor meeloopdagen en gesprekken met mensen die meer willen weten over het beroep.