Maak ruimte voor interprofessioneel opleiden

24 september 2020

Roger Damoiseaux, hoogleraar Huisartsgeneeskunde in het UMC Utrecht pleit voor het inzetten op samenwerking tussen zorgprofessionals in elke geneeskundige opleiding. Hij is verheugd dat de Federatie Medisch Specialisten met Opleiden 2025 interprofessioneel opleiden een boost wil geven en dat hierbij ook de specialismen buiten het ziekenhuis worden betrokken.

‘Maak van interprofessioneel opleiden een speerpunt in elke geneeskundige opleiding’, zegt Damoiseaux. ‘Eenvoudig is dat niet’ geeft hij toe. ‘De curricula van alle geneeskundige vervolgopleidingen zitten zo vol. Er moet ruimte komen voor interprofessioneel opleiden. Anders gaan kijken en keuzes durven maken, niet blijven stapelen, maar er ook iets uithalen,’ is zijn advies.

Opleiden 2025 is het project van de Federatie Medisch Specialisten op het gebied van de ontwikkeling van de medische vervolgopleidingen. Opleidingsstructuur is één van de vier deelprojecten waarin Damoiseaux meedenkt over vragen als: Welke opleidingsstructuur is nodig om samenwerking tussen specialismen te bevorderen? En hoe leggen we dwarsverbanden tussen de geneeskundige opleidingen?

Lees het hele interview met Roger Damoiseaux

De Federatie publiceert een serie aan interviews met medisch specialisten en aios die meewerken aan Opleiden 2025 het project op het gebied van de ontwikkeling van de medische vervolgopleidingen.

Lees ook Karen Keijsers over interprofessioneel opleiden: ‘Onze blinddate is goed bevallen’

Of Anu ter Haar over als aios meedenken over de opleiding: ‘Verwondering biedt vaak mooie aanknopingspunten voor verbetering’