Olle ten Cate: de man achter de EPA’s

06 juli 2018

Bekwaam verklaren met behulp van Entrusted Professional Activities, oftewel EPA’s. Een aantal jaar geleden wist bijna niemand waar dit over ging, inmiddels hebben ze een plaats gekregen in vrijwel alle medische vervolgopleidingen. Medisch Contact sprak met hoogleraar medische onderwijskunde Olle ten Cate, de geestelijk vader van de EPA’s.

Uit het interview blijkt dat Olle ten Cate enthousiast is over de vlucht die ‘zijn’ EPA’s genomen hebben. “Ik denk echt dat we hiermee een stap verder komen. Ons onderwijs wordt beter, de patiëntveiligheid is ermee gediend, en zo ook de flexibiliteit en individualisering van de opleiding. Mensen zijn geen machines; iedereen is verschillend, en met zo’n EPA-raamwerk kun je echt naar individuen kijken. Dat besef doet mij enorm goed.”

Maar we zijn er volgens ten Cate nog niet zodra alle aios aan de hand van EPA’s bekwaam verklaard worden; het ziet ook een rol voor de EPA’s in de bij- en nascholing van artsen: “Ik stel me een soort dynamisch portfolio voor, van actuele EPA’s. Je bent ooit bekwaam verklaard voor een set belangrijke dingen. En als je bepaalde handelingen gedurende een lange tijd niet meer hebt gedaan en niet meer bekwaam bent, dan moet die bevoegdheid komen te vervallen. Dan moet er weer supervisie komen. En nieuwe EPA’s moet je kunnen toevoegen. Ik denk dat dit de kwaliteit van de gezondheidszorg enorm ten goede zal komen.”