Welke grens doorbreek jij? MMV-congres ‘Opleiden over grenzen’

11 december 2019

Ruim 1000 deelnemers kwamen vandaag bijeen voor het MMV-congres van de Federatie Medisch Specialisten. Alweer de 11de editie met als thema ‘Opleiden over grenzen’. Dagvoorzitter Hein Brackel opende het congres met de oproep ‘wees niet bang voor de uitdaging en verken welke grenzen jij persoonlijk of wij gezamenlijk kunnen doorbreken’. 
 
Het verkennen van grenzen en het kijken waar we grenzen over kunnen of ze kunnen verleggen, sluit direct aan op het project Opleiden 2025. Een project waarin de wetenschappelijke verenigingen samen met de Federatie het voortouw nemen om de medische vervolgopleidingen op de werkvloer interprofessioneel in te steken. De zorg is in ontwikkeling, de medisch specialist staat met één been buiten het ziekenhuis en samenwerking met andere zorgprofessionals is noodzakelijk om de juiste zorg op de juiste plek rondom de patiënt te leveren. Maar hoe geef je dat een plaats in de toch al volle opleidingen? Deze vraagstelling leidde tot dynamische discussies in de 23 workshops, 12 symposia en 2 ontbijtsessies waarbij talrijke inspirerende praktijkvoorbeelden werden gedeeld door meer dan 1000 deelnemers aan dit congres.

Dagvoorzitter Hein Brackel

Zo werd in de workshop Interprofessioneel leren en opleiden over grenzen de patiënt centraal gesteld. Aan hem werd gevraagd wat wij kunnen leren van zijn ervaring. Patiënt Ymo stelde ‘haal het maximale uit de zorg door alle verschillende artsen waar je mee te maken krijgt met elkaar te verbinden. En zorg dat een nieuwe generatie artsen op samenwerking met verschillende disciplines wordt voorbereid in de opleiding’. 

Ook was er ruimte voor goede voorbeelden uit de praktijk zoals die uit het Radboudumc. Kinderarts en opleider Janiëlle van der Velden verwonderde zich dat ze geen idee had hoeveel verschillende soorten aios bij haar in het ziekenhuis rondliepen. Ze hield een inventarisatie met als doel om gezamenlijke leermomenten te creëren. ‘Aios leren heel graag van elkaar, maar het moet wel efficiënt zijn en echt iets toevoegen’, aldus Van der Velden.

MMV-congres 2020

Workshop Loesje teksten maken tijdens het MMV-congres 2019

Ook in 2020 organiseert de Federatie weer dit congres en wel op woensdag 9 december. Op de hoogte blijven? Of alvast een suggestie achterlaten voor een nieuw thema? Gebruik dan nu alvast het vooraanmeldformulier en ontvang een bericht wanneer de inschrijving start.

Bekijk de foto's van het MMV-congres 2019