Opleiden 2025

Opleiden 2025 is een project van de Federatie Medisch Specialisten ter ondersteuning van de continue ontwikkeling van de medische vervolgopleidingen. In dit project nemen wetenschappelijke verenigingen samen met de Federatie het voortouw om de medische vervolgopleidingen op de werkvloer interprofessioneel in te steken. En om actuele ontwikkelingen en innovaties een plaats te geven in de medische vervolgopleidingen, zoals preventie, samen beslissen en e-health. Op deze manier krijgt de beweging naar de juiste zorg op de juiste plek door middel van netwerkgeneeskunde een plek in de medisch-specialistische vervolgopleiding.

Opleiden 2025 richt zich de komende vier jaar op vier verschillende deelprojecten: Nieuwe thema’s, Interprofessioneel opleiden, Structureel (door) ontwikkelen en samenwerken en Opleidingsstructuur. Voor elk van deze projecten is een werkgroep opgericht met experts om mee te denken. Opleiden 2025 wordt ondersteund door het ministerie van VWS.

Webinarreeks Opleiden 2025

De Federatie Medisch Specialisten organiseert een webinarreeks waarin de opbrengsten van Opleiden 2025 tot nu toe, worden gedeeld met wetenschappelijke verenigingen, opleiders, aios en geïnteresseerden.

In deze korte en interactieve webinars gaan verschillende experts uit het project in gesprek met elkaar en met het publiek, delen zij hun ervaringen en geven zij concrete handvatten om er zelf mee aan te slag te gaan in zorg en opleiding. Lees meer en kijk de eerdere webinars terug.

Experimenten interprofessioneel opleiden van start

Netwerkgeneeskunde vraagt om interprofessioneel samenwerken en leren. In het kader van het project Opleiden 2025 zijn afgelopen maanden vijf experimenten interprofessioneel opleiden van start gegaan en voor komende maand staan er nog drie op de rol. De experimenten zijn proeftuinen waarin bestaande initiatieven worden uitvergroot en wordt ontdekt wat wel en niet werkt bij het organiseren van interprofessioneel opleiden.

Bekijk alle experimenten

Initiatieven van interprofessioneel opleiden

Hackathon

Aios huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde en paramedici en verpleegkundigen werken samen aan een complexe casus ouderenzorg in de eerste lijn.