Opleidingsduur vervolgopleiding

Hoeveel jaar heb je als basisarts nodig om medisch specialist te worden? Tot juli 2014 lag het antwoord op die vraag vast. Door de individualisering van de opleidingsduur is voor elke aios maatwerk mogelijk. Daardoor verschilt de opleidingsduur per aios.

Nominale opleidingsduur

De nominale opleidingsduur is de duur van je opleiding als je alle opleidingsonderdelen zou doorlopen in de reguliere tijd, zoals beschreven in het landelijk opleidingsplan. Tachtig procent van de aios volgt een opleiding die nominaal vijf of zes jaar duurt. De opleiding tot psychiater heeft een nominale duur van 4,5 jaar. Er zijn ook enkele opleidingen die nominaal vier jaar duren.

Vooropleiding

Sommige specialismen beginnen met een vooropleiding heelkunde of interne geneeskunde. Er zijn vier opleidingen tot snijdende specialismen die een vooropleiding van maximaal twee jaar heelkunde hebben en vijf opleidingen tot beschouwende specialismen met een interne vooropleiding van maximaal twee jaar.

Individuele opleidingsduur

Je individuele ontwikkeling bepaalt de uiteindelijke duur van je opleiding. Hierbij geldt het adagium: ‘De aios wordt zo lang als nodig en zo kort als verantwoord opgeleid.’

Korter of langer

Je opleider kan besluiten om vrijstelling te verlenen voor een opleidingsonderdeel, als je in een eerdere functie of opleiding al relevante werk- en leerervaring hebt opgedaan. Ook versnellen is mogelijk, als je je tijdens de opleiding sneller dan gemiddeld bepaalde competenties eigen maakt. Heb je extra ondersteuning nodig, dan is intensiveren mogelijk. Dat kan leiden tot een langere opleidingsduur.

Opleidingsduur

De Federatie Medisch Specialisten monitort de gemiddelde opleidingsduur. Aanleiding daarvoor is het Opleidingsakkoord Medisch-specialistische Vervolgopleidingen. Dit is een afspraak tussen veldpartijen en het ministerie van VWS om grote besparingen te bereiken door de opleidingen met gemiddeld een half jaar per aios te verkorten.

Op de pagina Regelgeving duur van de opleiding vind je meer informatie over dit onderwerp.

Meer weten over dit onderwerp

  1. Ramon van den Berg
    Ramon van den Berg

    Projectmanager

    Federatie Medisch Specialisten

    Stuur een e-mail