Werkervaring voorafgaand aan je opleiding

Veel basisartsen kiezen ervoor om als anios (arts niet in opleiding tot specialist) werkervaring op te doen. Bij voorkeur bij een vakgroep van het specialisme waarin ze een vervolgopleiding zouden willen volgen. Als je als anios goed functioneert, kan dat je kansen op een opleidingsplaats vergroten. Een anios-schap duurt in Nederland meestal maximaal drie jaar.

Verkorting opleidingsduur door werkervaring als aios

Werken als anios kan vrijstelling opleveren in de vervolgopleiding, doordat je als anios al relevante competenties hebt ontwikkeld die bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste jaar van de opleiding overbodig maken. Ook kan het zijn dat je onderdelen van de opleiding sneller kunt doorlopen, dankzij de werkervaring die je als anios hebt opgedaan. Al met al kan een anios-schap dus leiden tot een verkorte opleidingsduur. De anios kan opgedane competenties en werkervaring bijhouden in een e-portfolio.

Dedicated Schakeljaar

Als geneeskundestudent kun je ook tijdens je master al werkervaring opdoen in het specialisme van je voorkeur. Dat kan met het Dedicated Schakeljaar.