‘Laat ons afmaken waar we mee bezig zijn’

Frank de Grave keek woensdag 5 oktober tijdens het Rode Hoed Symposium in Amsterdam als vertrekkend voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten nog een laatste keer vooruit: naar de verkiezingen van 2017 waarin de zorg het belangrijkste thema is. "Dat betekent dat u als zorgprofessional geconfronteerd zult worden met veel voorstellen over hoe het allemaal anders en beter moet," aldus De Grave. Het was zijn zesde en laatste keer als spreker tijdens dit symposium over ontwikkelingen in de medisch-specialistische zorg. De Grave hield een pleidooi voor rust aan het front en minder regeldruk: "Laat ons afmaken waar we mee bezig zijn".

"En die voorstellen hoe het allemaal anders en beter moet, leiden als we niet oppassen tot regels – nóg meer regels. En dat is nou juist niet de bedoeling." De Grave benadrukte dat hij de klachten vanuit het veld maar al te goed kent: "Er zijn te veel regels, te veel formulieren – en dat kost te veel tijd, tijd die we niet aan patiëntenzorg kunnen besteden."

Regeldruk neemt alleen maar toe

"Iedereen wil minder regels – ‘maar van de regels die ik zelf heb ingesteld moeten ze afblijven. Schaf de regels maar af die anderen hebben bedacht, maar niet die van mij’ dat hoor ik steeds terug. Regels afschaffen is zo moeilijk, omdat achter elke regel een belang schuil gaat," aldus De Grave.

Daarom pleit De Grave ervoor eerst eens te kijken hoe zwaar die lastendruk nu werkelijk is: "Hoeveel tijd is de zorgverlener nu werkelijk kwijt aan het invullen van al die formulieren bij elkaar? Als we dat weten, is de omvang van het probleem duidelijk. En dan heeft de zorgverlener een concreet wapen in handen om te zeggen: kijk, er kan echt niets meer bij! En als er een nieuwe regel bijkomt, dan moeten we niet kijken naar de vraag hoeveel tijd die ene regel kost – maar hoeveel het geheel inmiddels aan tijd kost. Eén druppel is weinig, maar als het net de ene is die de emmer doet overlopen is het net een druppel teveel."

Rust aan het front

De Federatie Medisch Specialisten gaat hiermee aan de slag en vraagt daarvoor de medewerking van alle medisch specialisten. De uitkomst moet volgens De Grave bekend zijn voordat een nieuwe minister aantreedt. Met die nieuwe minister wil de Federatie zeker weer een nieuw Hoofdlijnenakkoord sluiten. De Grave: "Dat heeft de afgelopen jaren goed gewerkt; de afspraken die we maakten met elkaar droegen bij tot rust aan het front, kwaliteit en kostenbeheersing van de zorg. Alles te samen is er eigenlijk maar één doel: de rust om gezamenlijk verder te werken aan wat allemaal in gang is gezet en de tijd om dat uit te bouwen en in de praktijk in goede banen te leiden."

Participatie in praktijk

Tijdens het symposium werd ook het magazine "Participatie in praktijk" uitgedeeld. Met het magazine laat de Federatie zien hoe medisch specialisten participeren in het ziekenhuis, en wat het oplevert voor de kwaliteit van zorg. Naast 5 praktijkvoorbeelden zijn in het magazine ook de reacties opgenomen van onder andere de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van VWS.

In de brochure "Wat doen wij voor u?" staat wat de Federatie Medisch Specialisten allemaal doet voor de medisch specialisten in het land. Ook deze brochure werd tijdens het symposium verspreid.