De consultatieve dienst ouderengeneeskunde

In de betrokken ziekenhuizen het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken en leren aios interne geneeskunde, ouderengeneeskunde en ziekenhuisgeneeskunde samen met de physician assistants en verpleegkundig specialisten in een interprofessionele consultatieve dienst ouderengeneeskunde (CDO).

Consultatieve dienst ouderengeneeskunde

Bekijk de problematiek van kwetsbare ouderen vanuit verschillende perspectieven. Dat is waar het om draait in de CDO. In het ziekenhuis leren aios met differentiatie ouderengeneeskunde vanuit verschillende opleidingsachtergronden de juiste beslissingen te nemen rondom diagnostiek, behandeling en nazorg.

Leerdoelen

Voor de aios met verschillende opleidingsachtergrond zijn de leerdoelen aangepast op hun leerbehoefte. 

Algemeen:

  • Aios herkent kwetsbaarheid in het ziekenhuis. 

Interne geneeskunde:

  • Aios interne geneeskunde differentiatie ouderengeneeskunde leert supervisie te geven aan andere aios rondom medisch-inhoudelijke vraagstukken en hij/ zij leert de mogelijkheden van nazorg voor kwetsbare ouderen.

Ouderengeneeskunde:

  • Aios leert het Comprehensive Geriatric Assesment (CGA) toe te passen op diagnostiek en behandelmogelijkheden in de tweede lijn, samenwerken met medisch specialisten, en mogelijkheden en moeilijkheden van diagnostiek en behandeling van kwetsbare ouderen kennen. 

Ziekenhuisarts in opleiding en de verpleegkundig specialist in opleiding leren vooral dat kwetsbare ouderen soms een andere aanpak vragen in diagnostiek en behandeling van aandoeningen.

Werkwijze

De CDO werkt dagelijks consulten uit door CGA toe te passen. Er is voor alle 70-plussers met een heupfractuur een standaard intensieve behandeling, waarbij wordt geparticipeerd in traumavisite en het multidisciplinair overleg. Consulten van andere afdelingen zijn vaak enkelvoudig. Daarnaast vindt er screening op veiligheidsissues bij kwetsbare ouderen plaats en worden adviezen gegeven om kwetsbaarheid en ontwikkeling van functiebeperking te voorkomen of tegen te gaan. Er is wekelijks een onderwijsmoment begeleid door een internist ouderengeneeskunde en specialist ouderengeneeskunde in de vorm van casuïstiek, een Critically Appraised Topic (CAT) of een andere aan ouderengeneeskunde gerelateerd onderwerp. 

Resultaten tot nu toe

De resultaten van zowel aios als van opleiders en collega medisch specialisten zijn zeer positief. Aios behalen hun leerdoelen en hebben voldoende ruimte om persoonlijke invulling aan hun leerdoelen te geven. De opleiders zien dat leerdoelen haalbaar zijn voor het grootste deel van de aios en dat ze enthousiast zijn over de manier van leren, wat weer energie geeft om nieuwe dingen te ontwikkelen. Andere medisch specialisten vinden de samenwerking erg prettig en merken dat door deze samenwerking betere zorg ontstaat voor kwetsbare ouderen. 

Meer informatie

Meer informatie over dit initiatief? Of neem contact op met:

Monica van Eijk, specialist ouderengeneeskunde HMC en docent bij SOOL – M.van.Eijk@HaaglandenMC.nl / M.van_Eijk.PHEG@lumc.nl
Gerard Jan Blauw, internist-ouderengeneeskunde HMC, hoogleraar interne geneeskunde LUMC – GJ.Blauw@HaaglandenMC.nl / g.j.blauw@lumc.nl 


Overzicht initiatieven van interprofessionele educatie

Bekijk ook