Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere vaginale verzakking, een doorbraak in de behandeling van patiënten met nierfalen en over de effectiviteit van nieuwe kankermedicijnen.  

Ziekenhuis Rijnstate heeft met het ic-dakterras een primeur: ‘Alles wat we binnen kunnen, kunnen we hier buiten ook’ 
Medewerkers van de intensive care van Rijnstate in Arnhem zamelden geld in voor een dakterras waarop hun zieke patiënten terechtkunnen. Intensivist Michiel Blans: ‘Nu hebben we alleen maar eenpersoonskamers, tilliften, voldoende ruimte om de bedden heen, rustgevende afbeeldingen van natuur uit de omgeving op de muren. Het is een van de mooiste ic’s van Nederland, maar toch bekroop me tijdens het proces het gevoel: het is pas af als we ook met de patiënten naar buiten kunnen.’ 
Lees het artikel in de Volkskrant (inlog nodig) 

Wel of niet de doodzieke vrouw doorbehandelen? ‘We kwamen er niet uit met z’n allen’ 
Artsen kunnen dankzij technologische ontwikkelingen patiënten langdurig in leven houden. Maar is dat ook het beste? Intensivisten in NRC over de moeilijke besluiten die zij moeten nemen op de ic. 
Lees het artikel in NRC 

Onnodige sterfgevallen en ziekenhuisopnames door aids in Nederland 
In Nederland overlijden er nog altijd mensen aan aids. Het gaat om 22 sterfgevallen en 365 ziekenhuisopnames in vijf jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Pointer. De oorzaak is het te laat stellen van hiv-diagnoses. ‘Het zijn allemaal slachtoffers die voorkomen hadden kunnen worden, als zij op tijd met een behandeling waren gestart', zegt internist-infectioloog Casper Rokx. 
Luister Pointer Radio

Een op de drie vrouwen krijgt te maken met vaginale verzakking: ‘Het is nog steeds taboe’  
Ondanks dat het zo vaak voorkomt, weten weinig vrouwen over de aandoening. Soms lopen ze er zes jaar mee rond zonder naar de huisarts of gynaecoloog te stappen. Dat zien Astrid Vollebregt, urogynaecoloog en Lisa van der Vaart, arts-assistent gynaecologie ook veel terug in de spreekkamer. De twee deden onderzoek naar het behandelen van vaginale verzakking. Op LINDA.nl vertellen ze erover. 
Lees het artikel op LINDA.nl

Doorbraak in behandeling van patiënten met nierfalen 
Europees onderzoek bewijst dat een nieuwe dialysebehandeling bij nierfalen de kans op overlijden met 23 procent verkleint ten opzichte van de standaardbehandeling. De verwachting is dat dit onderzoek, geleid door wetenschappers van UMC Utrecht, grote veranderingen in de dialysewereld teweeg zal brengen. 
Lees het bericht op NOS.nl

Wel duur, niet per se effectief: hoe tegenvallende kankermedicijnen toch op de markt komen 
Nieuwe kankermedicijnen werken in de praktijk lang niet altijd zo goed als de studies van farmaceuten suggereren. Oncologen waarschuwen dat patiënten hun hoop vaak onterecht vestigen op peperdure behandelingen. Hoe kan het beter? 
Lees het bericht in de Volkskrant (inlog nodig) 

Onrust bij zwarte atletes na dood Bowie: 'Zij lopen meer risico bij zwangerschap'
De 32-jarige Amerikaanse sprintkampioene Tori Bowi was acht maanden zwanger en had weeën toen ze twee maanden geleden stierf aan complicaties. Floor Sijbrandij is medeoprichter van het Netwerk Sport & Gyn, een team van gynaecologen en sportartsen dat gespecialiseerd is in de begeleiding van topsporters bij zwangerschap en menstruatie-gerelateerde klachten. Ze heeft geen pasklare verklaring voor de ernstige complicaties maar aangezien het in deze gevallen gaat om zwarte vrouwen en ze op de hoogte is van de resultaten uit de Amerikaanse onderzoeken, denkt Sijbrandij wel meteen: ‘Zij lopen meer risico bij zwangerschap.’
Lees het bericht op NOS.nl

Wat weet jij over hartfalen? Dit plan van artsen moet bekendheid groter maken 
Steeds meer mensen krijgen last van hartfalen. En over die aandoening weten we veel te weinig, zeggen artsen, cardiologen en de patiëntenvereniging. ‘1 op de 5 kan niet adequaat verwoorden wat hartfalen is.’ Volgens cardioloog Jozine ter Maaten is er veel onwetendheid over hartfalen. ‘Mensen lopen rond met hartfalen zonder dat ze het weten. En het gaat echt niet alleen om oude mensen, ook om jonge mensen.’
Kijk EenVandaag

Andrea Maier, internist en gerontoloog: ‘Wanneer dieren zich bij mij veilig voelen, geeft mij dat het gevoel een goed mens te zijn’ 
Hoewel ze zich wereldwijd inzet om de mens zo lang mogelijk te laten leven, heeft internist en gerontoloog Andrea Maier (45) ‘met onze diersoort meer moeite dan met andere’. Dat leidt tot innerlijke strijd. 
Lees het interview in de Volkskrant (inlog nodig)

Vanaf hoeveel centimeter ontsluiting mag je een ruggenprik? 
Na het tweeluik dossier Pijnstilling kreeg LINDA.nl duizenden lezersreacties op social media. Samen met anesthesiologen Xandra Schyns en Ingrid Beenakkers neemt LINDA.nl de opvallendste reacties, vragen en misvattingen over de ruggenprik (ook wel: epiduraal) door. 
Lees het bericht op LINDA.nl