Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere lichamelijke screening bij ggz-patiënten, de ketaminepoli en tepeltatoeages na borstkanker. We maakten een selectie. 

Minder ziekenhuisbezoek nodig voor ivf: kostenbesparend en fijner voor patiënt
Patiënten kunnen zelf hun menstruatiecyclus monitoren voor een ivf-behandeling, daar is geen arts of verpleegkundige in het ziekenhuis voor nodig. Dat concluderen Nederlandse vruchtbaarheidsartsen na een onderzoek onder ruim 1.400 vrouwen. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het medisch tijdschrift The Lancet. ‘Wij zijn enthousiast en de vrouwen ook', zegt hoofdonderzoeker Femke Mol, gynaecoloog in het Amsterdam UMC. Ze ontdekte dat het gebruik van een al bestaande urinetest hetzelfde resultaat geeft als een ziekenhuisonderzoek.
Lees het bericht op NOS.nl

Lichamelijke screening ggz-patiënten schiet tekort
Artsen houden niet goed in de gaten of mensen met ernstige psychiatrische problemen ook fysiek gezond zijn. Dat is belangrijk omdat mensen met bijvoorbeeld psychoses ook veel last hebben van lichamelijke aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Deze patiënten gaan gemiddeld vijftien tot twintig jaar eerder dood dan mensen zonder psychische aandoeningen. De slechte lichamelijke conditie van psychiatrische patiënten vloeit voort uit het medicijngebruik, een ongezonde leefstijl, maar ook uit de aard van de aandoening, zegt Wiepke Cahn, hoogleraar psychiatrie. ‘Wie psychotisch is of chronisch depressief, heeft weinig energie en verandert zijn gedrag minder makkelijk. Stoppen met roken is dan een stuk moeilijker.’ 
Lees het bericht in Trouw (inlog nodig)

Joost was ketamineverslaafd. ‘Ik sliep met zakken ijs op mijn buik. Tegen de pijn’ 
Artsen maken zich zorgen over de toename van jongeren met ernstige blaasproblemen, veroorzaakt door een ketamineverslaving. Uroloog Wouter van der Sanden: ‘Vermoedelijk zien wij slechts het topje van de ijsberg.’ De ketaminepoli opende in 2022 op initiatief van Van der Sanden. De uroloog in opleiding kwam de afgelopen jaren opvallend veel jongeren met blaasklachten tegen, na doorvragen bleken ze vaak verslaafd. 
Lees het artikel in NRC 

Toezichthouder NZa wekt wantrouwen door data over patiënten te verzamelen
Een groep behandelaren, hoogleraren en (zorg)organisaties heeft toezichthouder NZa gedagvaard, omdat die onrechtmatig patiëntgegevens zou verzamelen. Sinds juli moeten psychologen en psychiaters gegevens van 800.000 patiënten aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Patiënten zijn zelf niet geïnformeerd, terwijl het om gevoelige informatie gaat: angsten, verslaving, alcohol- en drugsgebruik, seksuele problemen, waanvoorstellingen. Behandelaren die weigeren, hangt een dwangsom boven het hoofd. 
Lees het bericht op Trouw (inlog nodig)

Experimentele kankerbehandeling in Nederland biedt ongeneeslijke zieke Jasmine (7) hoop
Een ongeneeslijke hersentumor. Dat is de diagnose die de 7-jarige Jasmine uit Groot-Brittannië kreeg. Haar artsen in Engeland konden niks meer voor haar betekenen, dus zochten haar ouders naar hulp over de grens. Ze kwamen uit bij het Prinses Máxima Centrum, waar nieuwe medicijnen worden getest bij patiënten met een tumor zoals die van Jasmine. En Jasmine is niet de enige. Kinderoncoloog Jasper van der Lugt is expert op het gebied van kinderen met hersentumoren. 
Lees het bericht op RTL Nieuws

Extra ingreep na borstkanker vaak niet vergoed: ‘Ik dacht: ik mag niet klagen, ik ben er nog’ 
Acht jaar geleden kreeg Susan* (40) borstkanker – een zeer agressieve vorm. Na een amputatie was een extra ingreep nodig. Het was echter lastig om hier van de zorgverzekeraar groen licht voor te krijgen. ‘Niemand heeft perfecte borsten, wen er maar aan. Dat werd echt letterlijk gezegd.’ Haar aanvraag voor een hersteloperatie werd echter meermaals afgewezen door de zorgverzekeraar. Susan is niet de enige. Edin Hajder, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), trok er deze maand in de media over aan de bel: vrouwen die na een operatie wegens borstkanker een extra ingreep nodig hebben, kunnen vaak fluiten naar een vergoeding. En dat terwijl ándere hersteloperaties na kanker standaard vergoed worden. 
Lees het artikel in het AD (inlog nodig) 

Een urinetestje van nog geen euro kan sterfte voorkomen onder patiënten met acuut hartfalen
Een simpel urinetestje helpt patiënten met hartfalen sneller van overtollig vocht af. Het vergroot hun kans op overleven bij opname. Acuut hartfalen leidt in Nederland jaarlijks 30.000 keer tot een ziekenhuisopname. Het hart pompt het bloed minder goed rond, waardoor patiënten veel vocht vasthouden, ook achter de longen, waardoor ze erg benauwd worden. De enige behandeling is symptoombestrijding: plasmedicatie om vocht kwijt te raken. ‘Maar bij de helft van de patiënten werkt dit niet goed, bijvoorbeeld doordat de nieren al gewend zijn aan medicatie en er alles aan doen zout vast te houden’, zegt UMCG-cardioloog Jozine ter Maaten. Zij leidde het onderzoek dat deze week in Nature verscheen. 
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)

Francis en Ellen niet tevreden met tepeltatoeage na borstkanker - en ze zijn niet de enigen
Borstkankerpatiënten worden niet altijd goed geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn voor het zetten van tepeltatoeages. Uit ontevredenheid over een eerdere behandeling in een kliniek of ziekenhuis, klopten honderden patiënten het afgelopen jaar aan bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Daar is het mogelijk om een 3D-tepelhof te laten maken. Plastisch chirurg Dirk-Jan van der Avoort is vanaf de start van de polikliniek in het Ikazia Ziekenhuis betrokken. Hij zegt dat borstkankerpatiënten vanuit het hele land naar het ziekenhuis komen. ‘Het heeft het afgelopen jaar echt een enorme vlucht genomen.’ 
Lees het bericht op RTL Nieuws