Collega’s in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere het RS-virus, leefstijlprogramma’s en overgewicht bij kinderen. We maakten een selectie. 

RS-virus piekt vroeg: ziekenhuizen liggen vol met baby's en jonge kinderen 
De ziekenhuizen liggen momenteel weer vol met baby's en jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) komt de piek in het aantal besmettingen dit jaar eerder dan voorgaande jaren, en is het aantal ook hoger. ‘Het lukt nog net, maar het is wel krap. Het is alle hens aan dek', zegt kinderarts Lissy de Ridder, voorzitter van de NVK tegen RTL Nieuws. Van overplaatsingen naar het buitenland is nog geen sprake. 
Lees het artikel van RTL Nieuws

'Bemoeizorg betaald door de gemeente, dat is een rare weeffout in de verzekerde zorg' 
Een van de vele vraagstukken waar een nieuw kabinet voor zal komen te staan is het zorgstelsel van de ggz. Laat een nieuwe regering het stelsel ongemoeid of gaat het op de schop? Niels Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), ziet nog voldoende mogelijkheden in het huidige stelsel, maar een nieuw kabinet moet wel meer doen om het recht op complexe ggz-zorg te garanderen. 
Lees het artikel van GGZtotaal 
 
Levensverwachting licht afgenomen: in hoeverre heb je er zelf invloed op? 
Het CBS heeft de prognose van onze levensverwachting aangepast. En wat blijkt: die is drie maanden lager dan voorheen werd gedacht. Al op jonge leeftijd is het zinvol om bezig te zijn met je leefstijl, vertelt Judith Wilmer van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG). ‘Er zijn traumachirurgen die bij jongeren meer kruisbandletsels zien omdat ze nu al te weinig hebben bewogen. Daarnaast weten we dat bewegen ook belangrijk is voor het deel in ons brein dat gaat over onze verslavingsgevoeligheid.’ 
Lees het artikel van EditieNL

Hulp bij gezonder leven werkt dus wél om diabetes type 2 te voorkomen 
Helpen leefstijlprogramma’s, waarbij mensen langdurig worden begeleid om gezonder te leven, nu wel of niet? Kun je zo diabetes type 2 voorkomen? Het is een voortdurend debat in de gezondheidszorg. Een nieuwe studie in Nature, op basis van Britse patiëntendossiers, zegt het bewijs te hebben gevonden: leefstijlbegeleiding levert belangrijke gezondheidsverbeteringen op voor mensen die tegen diabetes type 2 aan zitten. NRC spreekt met onder andere endocrinoloog Hanno Pijl.
Lees het artikel in NRC (inlog nodig)

Kinderarts: ‘Mijn patiëntje was in tranen: Ik móet wel snacken, anders vinden ze me een sukkel’  
Felix Kreier is kinderarts en werkt in het OLVG in Amsterdam. Hij schreef samen met zijn collega Maarten Biezeveld het boek 'De hamster in je brein' over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Felix begeleidt kinderen met overgewicht en hun ouders op medisch vlak. In een blog deelt hij zijn ervaringen: Het veel te zware meisje (14) zat in tranen voor me. Haar moeder keek bezorgd. ‘Mamma haalt wel gezonde dingen enzo, maar in de pauze gaat het mis. Ik móet wel mee naar de snackbar of de supermarkt. Anders vinden ze me allemaal een sukkel.’ 
Lees de blog van Felix Kreier via Pointer