Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere acute psychiatrie, medicijntekorten en skincare. We maakten een selectie.

De dilemma’s aan de andere kant van de lijn met mensen in psychische nood
Op de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam moeten medewerkers dag in dag uit snelle – en soms ingrijpende – beslissingen nemen over mensen in nood. Ook als de informatie over de persoon in kwestie incompleet is. ‘Je weet nooit hoe een besluit uitpakt.’ De Volkskrant keek een avond mee en sprak onder andere met psychiaters Jeroen Zoeteman en Eefje Suk.

Lees het artikel in de Volkskrant

Hoe strijden ziekenhuizen tegen de medicijntekorten?
De tekorten aan bepaalde geneesmiddelen lopen snel op, en ook de apotheken in ziekenhuizen merken dat. Een landelijk coördinatiecentrum moet acute problemen voorkomen. Daarnaast drukt gezamenlijke inkoop de prijzen, maar laten fabrikanten Nederland daardoor soms links liggen. ‘We denken dat de rest naar het buitenland gaat, omdat wij minder betalen’, zegt Juliëtte Zwaveling in het FD. Zij is ziekenhuisapotheker bij het LUMC en betrokken bij Izaaz, de inkoopsamenwerking van de zeven academische ziekenhuizen. ‘Soms denk ik dat we té goed onderhandelen.’

Lees het artikel in het FD

Welke ingrediënten maken een huidproduct effectief?
In producten voor huidverzorging ‘moet’ niacinamide, hyaluronzuur en retinol zitten, gonst het op sociale media. Zinvol, of zijn die ingrediënten de nieuwste marketingtruc? ‘De focus op ingrediënten, meestal vitaminen, is niet verkeerd’, zegt Folkert Blok, scheikundige en dermatoloog, werkzaam bij SkinConsult, dat cosmetica op veiligheid controleert. ‘Want gewoon elke dag een hydraterende crème smeren, helpt niet om rimpels te voorkomen. Net zoals een grondige gezichtsreiniging niet werkt tegen acne.’

Lees het artikel in de Volkskrant

Slim instrument kijkt inwendig met de dokter mee of het kanker is of niet
Onderzoekers hebben een slim kijkinstrument ontwikkeld dat de dokter helpt om bij inwendig onderzoek vroegtijdig een vorm van slokdarmkanker te herkennen. Volgens maag-, darm- en leverarts in opleiding Jeroen de Groof van het Amsterdam UMC en Fons van der Sommen van de Technische Universiteit Eindhoven zal kunstmatige intelligentie binnen korte tijd in veel meer endoscopieonderzoeken en operaties een rol krijgen.

Lees het artikel in het FD

Onvoorstelbaar, maar: sommige moeders maken hun kind ziek
Maandag 23 januari begon de tot nu toe grootste strafzaak in Nederland tegen een moeder die verdacht wordt van 'kindermishandeling door falsificatie'. Haar wordt poging tot moord op haar jongste dochter ten laste gelegd en zware mishandeling van haar zoon. Rian Teeuw werkt in Amsterdam UMC en ze is lid van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling. Ze zit ook in de Landelijke Werkgroep Kindermishandeling-Kinderartsen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Ze spreekt in NRC namens de beroepsgroep als ze zegt dat mensen ervan doordrongen moeten raken dat kindermishandeling door falsificatie bestaat. En dat het niet zeldzaam is.

Lees het artikel in NRC

Griepepidemie begonnen, ziekenhuizen vol met luchtwegpatiënten
In ziekenhuizen door het land liggen alle bedden op longafdelingen vol met mensen die kampen met een longontsteking of andere luchtwegaandoeningen. Er is zo’n toeloop aan patiënten dat ze nu ook op andere afdelingen terechtkomen. ‘Het heeft zich de afgelopen weken langzaam opgebouwd’, vertelt Wouter van Geffen, longarts in Medisch Centrum Leeuwarden in De Telegraaf. Hij vertelt dat steeds meer mensen met luchtwegaandoeningen en longontstekingen zich meldden in het ziekenhuis de afgelopen periode. Meer nog zelfs dan vorig jaar. Longartsen zagen daarmee de griepepidemie al even aankomen.

Lees het artikel in De Telegraaf