Collega's in de media

Afgelopen week kwamen verschillende collega’s in de media aan het woord over onder andere passende zorg, verkooppunten van tabak en innovatie. We maakten een selectie.  

Noodkreet van artsen, ziekenhuizen en kankerpatiënten: ‘Stop nú met verkoop van tabak’
Kankerpatiënten, ziekenhuizen, artsen en KWF Kankerbestrijding roepen vandaag supermarkten, tankstations en gemakszaken op om per direct te stoppen met de verkoop van sigaretten. In de oproep worden de verkopers verzocht om nú al het rookwaar uit de schappen te halen. ‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent’, verklaren ruim veertig organisaties, waaronder ziekenhuizen en medisch specialisten zoals de beroepsverenigingen van kinderartsen, longartsen, internisten en oncologen. Volgens internist in het Rotterdamse Erasmus MC Robin Peeters kan ‘enorm veel leed worden voorkomen’. ‘In het ziekenhuis zie ik mensen doodgaan, die als ze niet gerookt hadden niet eens ziek waren geweest.’ Volgens de specialist is ‘het minste wat we kunnen doen’, zorgen dat we voorkomen dat kinderen zullen beginnen met roken.’ 
Lees het artikel in het AD

Artsen brengen zorg en moed naar Oekraïne
Er is een bont scala van initiatieven om de slachtoffers van de oorlog te helpen. Aios traumachirurgie Dominique Buck van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie vertelt aan Medisch Contact dat Nederlandse en Oekraïense chirurgen inmiddels een Telegram-appgroep hebben gevormd waarmee ze onderling contact houden. 
Lees het artikel in Medisch Contact

Opinie: De toverformule uit het kabinetsakkoord, ‘passende zorg’  
‘Passende zorg’; je kunt geen notitie, advies of rapport meer openslaan zonder deze term tegen te komen. Ook in het kabinetsakkoord staat passende zorg centraal. Maar wat wordt nu eigenlijk bedoeld? En wat is dan de rol van de huisarts en de medisch specialist? En hoe kunnen deze dokters geholpen worden met het leveren van deze zorg? Mirjam van ’t Veld, voorzitter Landelijke Huisartsen Vereniging en Peter Paul van Benthem, voorzitter Federatie Medisch Specialisten schreven gezamenlijk een opiniestuk.
Lees het bericht op Skipr

Nog steeds veel fabels over vruchtbaarheid 
Zwanger worden gaat niet vanzelf: een op de zes toekomstige ouders krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de kennis over dit onderwerp. ‘Stress wordt als een belangrijke oorzaak genoemd als het gaat om vruchtbaarheid, maar dat is echt níet zo,’ zegt prof. dr. Annemieke Hoek in de Telegraaf.  
Lees het artikel in de Telegraaf 
 
Ic-arts promoveert op implementatie mobiele echo
Iedereen loopt met een smartphone op zak, dus ook alle artsen. Gaan zij die straks koppelen aan een handheld echoapparaat zodat het ultieme artsensymbool - de stethoscoop - uit de zorg verdwijnt? Gaat men voortaan niet meer luisteren maar kijken? Als het aan Michiel Blans ligt wel. De internist-intensivist in ziekenhuis Rijnstate promoveerde op 24 februari op de implementatie van spoedechografie, ook wel POCUS genoemd: Point Of Care Ultrasound. 'De mogelijkheden zijn eindeloos', vertelt Blans enthousiast. 
Lees het artikel in Zorgvisie (inlog vereist)

Hij fietst naar zijn werk, is voetbalfan en toponcoloog: dit is de opvolger van Ernst Kuipers
Hij zit bij elke thuiswedstrijd van Feyenoord op de tribune. En elke dag neemt hij gewoon de fiets naar zijn werk. Tegelijkertijd staat er baanbrekend kankeronderzoek achter zijn naam en krijgt hij de laatste weken, misschien vaker dan hem lief is, te horen ‘de nieuwe Ernst Kuipers’ te zijn. In het AD een interview met Stefan Sleijfer. 
Lees het artikel in het AD

In één klap een medicijn voor 1.500 metabole ziektes. Deze kinderarts gaat het proberen
Er zijn 1.500 verschillende metabole ziektes bekend. Voor de meeste bestaat geen behandeling. Kinderarts Sabine Fuchs zoekt naar één behandeling voor allemaal. Metabole ziektes zijn uiterst zeldzaam en toch komen ze vaak voor. Om de andere dag wordt in Nederland een kind geboren met zo’n stoornis in de stofwisseling. Maar het is telkens een andere stoornis. Het bestaan van metabole ziektes kent iedere ouder, van de hielprik. Bij elke baby worden in de eerste week na de geboorte enkele druppels bloed afgenomen dat wordt gecontroleerd op 25 ernstige ziektes. Daarvan betreffen er twintig het metabolisme. Maar er zijn meer dan 1.500 metabole ziektes bekend.  
Lees het artikel in Trouw

‘Betere samenwerking tussen ggz en politie vermindert aantal doodgeschoten mensen’
Er moet een betere samenwerking komen tussen instanties uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de politie. Daardoor kan het aantal incidenten waarbij mensen met verward gedrag worden neergeschoten door politiemensen worden teruggebracht. Dat denken Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, en Jeroen Zoeteman, directeur behandelzaken bij de Spoedeisende Psychiatrie in Amsterdam. Zij zeggen in de podcast Het Onderzoeksbureau dat ook de evaluatie na een fataal incident, waarbij de politie betrokken is, beter moet. Ook komen de ouders van Sammy Baker aan het woord, die hun zoon verloren nadat hij op 13 augustus 2020 werd doodgeschoten door de Amsterdamse politie. 
Luister de podcast

‘Geef vluchtelingen vooral praktische zorg en duik niet meteen op de emoties’ 
Hoe heel je van de stress en trauma's die het oorlogsgeweld veroorzaken? Hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg Floortje Scheepers deelt haar visie in Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1.  
Luister Goed Ingelichte Kring