Expertiseteam Infectiepreventie: rustige afschaling coronamaatregelen ziekenhuizen

In de laatste persconferentie zijn versoepelingen aangekondigd voor de coronamaatregelen. Het Expertiseteam Infectiepreventie van de Federatie Medisch Specialisten heeft gekeken naar wat dit betekent voor ziekenhuizen. De matrix Aanpassingen COVID-19 maatregelen bij dalende incidentie en toegenomen bescherming door vaccinatie/doorgemaakte infectie is hierop aangepast.   

De coronamaatregelen in ziekenhuizen en instellingen zoals de 1,5 meter afstand, het actief of passief screenen aan de poort en het dragen van mondmaskers binnen 1,5 meter, zijn erop gericht om overdracht van het virus te voorkomen. Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie en voorzitter van het expertiseteam: ‘Omdat in ziekenhuizen en instellingen relatief veel kwetsbare mensen komen, adviseert het expertiseteam om de versoepelingen in de ziekenhuizen in een rustiger tempo door te voeren dan op landelijk niveau gebeurt. Daarbij gaan we niet langer uit van de eerder gehanteerde landelijke fasen die uitgingen van ziekenhuisopnames en ic-bezetting, maar is het uitgangspunt nu het transmissierisico van het virus. Dat geeft in de huidige fase van de pandemie namelijk een betere indicatie van de benodigde maatregelen.’  

In de matrix is te zien welke maatregelen van toepassing zijn bij een hoog, matig en laag transmissierisico. Het expertiseteam adviseert ziekenhuizen om onderling de afschaling van maatregelen op regionaal niveau af te stemmen, omdat het aantal besmettingen per regio sterk kan verschillen. In de matrix staat aangegeven hoe het transmissierisico bepaald kan worden. 

Bekijk de aangepaste matrix