Kennis delen bij GIN conference

Kennis blijven ontwikkelen en ervaringen delen is essentieel om als Kennisinstituut goede richtlijnen te kunnen maken, nu en in de toekomst. Daarom was dit najaar een delegatie adviseurs aanwezig als spreker of deelnemer op de jaarlijkse internationale GIN conferentie (Guidelines International Network) in Glasgow waar de nieuwste ontwikkelingen over richtlijnontwikkeling worden gedeeld.  

De onderwerpen waren zeer divers. Hoe kun je bijvoorbeeld datamining van sociale media inzetten voor onderbouwing van patiëntervaringen bij het ontwikkelen en evalueren van richtlijnen? Hoe kun je informatie in verschillende richtlijnen onderling koppelen, wat bijvoorbeeld nuttig is bij multimorbiditeit? Welke nieuwe technologische hulpmiddelen zijn er beschikbaar voor richtlijnontwikkeling? Hoe bereik je inhoudelijk consensus tijdens het richtlijnontwikkelproces en hoe kun je dat proces efficiënter stroomlijnen? Ook het faciliteren van de verspreiding en toepassing van richtlijnen in de praktijk kwam aan bod. 

Adviseur Charlotte Gaasterland deelde haar kennis over toepassing van de prioriteringstool die het Kennisinstituut heeft ontwikkeld. ‘Deze tool heb ik uitgetest in een richtlijn die we op Europees niveau aan het ontwikkelen zijn voor een zeldzame aandoening. Een ander onderwerp dat mij erg aansprak was het onderwerp AI. We hebben veel geleerd over de mogelijke toepassingen van ontwikkelingen zoals ChatGPT en wat deze ontwikkelingen betekenen voor ons werk en waar de mogelijkheden en beperkingen liggen.’

Daarnaast was er aandacht voor het thema duurzaamheid. Duurzaamheid is sinds de ondertekening van de klimaatconvenanten een onlosmakelijk onderdeel geworden van de klinische praktijk. Echter is er tot nu toe zeer weinig aandacht voor de milieu impact van een behandeling bij medisch specialistische richtlijnen. Adviseur Charlotte Michels: ‘Veel mensen ervaren de urgentie dat er iets mee moet gebeuren in richtlijnontwikkeling. Maar hoe en in welk stadium neem je dit aspect dan mee? Dat is nog niet zo eenvoudig. Wij hebben op de conferentie de leidraad ‘duurzaamheid in richtlijnen’ gepresenteerd waar we momenteel aan werken. Het was nuttig om ervaringen uit te wisselen met andere richtlijnontwikkelaars, artsen en onderzoekers die hier ook mee bezig zijn. 

Kosteneffectiviteit en doelmatigheid van aanbevelingen kreeg ook de nodige aandacht. Charlotte Michels: ‘Het wordt steeds belangrijker om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Hoewel kosten een standaard onderdeel zijn in de methodiek van het formuleren van overwegingen, is het vaak lastig voor richtlijncommissies hoe dit precies geïnterpreteerd en meegenomen moet worden. Onder andere in Spanje zijn ze bezig met een framework dat hiervoor handvatten biedt.’ 

Over GIN

De organisatie GIN is 20 jaar geleden mede door Nederlandse partijen opgericht met als doel het bevorderen van systematische ontwikkeling van richtlijnen en toepassing ervan in de praktijk door internationale samenwerking. Dit willen zij bereiken door het aanbieden van een netwerk voor samenwerking en het delen van kennis voor richtlijnontwikkelaars, implementatiedeskundigen, onderzoekers, studenten en andere sleutelpartijen.