Landelijke actiedag op 16 maart bij 64 ziekenhuislocaties

Op donderdag 16 maart voeren ziekenhuismedewerkers voor 24 uur actie. Dat gebeurt op 64 locaties van verschillende algemene ziekenhuizen en revalidatie-instellingen door heel Nederland. Er wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is, dat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat. De LAD en de Federatie Medisch Specialisten vinden het belangrijk dat medisch specialisten en andere zorgprofessionals in dienstverband meedoen aan de actiedag, zodat alle ziekenhuismedewerkers samen duidelijk maken dat er een betere cao moet komen.

De zondagsdienst is een reactie op het uitblijven van een fatsoenlijke cao voor ruim 200.000 medewerkers in algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 10% voor 2023 voor alle werknemers. Ook willen ze dat de onregelmatigheidstoeslag wordt betaald over het volledige uurloon, waarbij de hogere salarisgroepen niet meer worden uitgesloten. Verder moet de generatieregeling niet worden ingeperkt, zoals de NVZ wil, maar juist worden verruimd, zodat duurzame inzetbaarheid een uitgangspunt is voor alle inkomensgroepen. 

Zondagsdienst

De zondagsdiensten starten op donderdag 16 maart om 08.00 uur met een gezamenlijke aftrap in het ziekenhuis. Er zijn gedurende de dag diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis. Ook zijn er diverse toespraken van aanwezige vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers. In totaal doen 64 locaties mee met de landelijke staking. Het aantal afdelingen dat meedoet verschilt per locatie. Zo doen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Amsterdam), dat voor de eerste keer meedoet met een staking, 48 afdelingen mee. In het Spaarne Gasthuis (verdeeld over de locaties Haarlem en Hoofddorp) leggen ziekenhuismedewerkers van 48 afdelingen het werk neer. Bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is met 33 deelnemende afdelingen bijna het hele ziekenhuis dicht.

FAQ

Deze FAQ geeft antwoord op veelgestelde vragen, zoals de vraag wat een zondagsdienst inhoudt, wat je op een actiedag kunt doen, of je juridisch beschermd bent als je actievoert en hoe je ervoor zorgt dat de actiedag patiƫntvriendelijk verloopt. Ook wordt ingegaan op de vraag wat je kunt doen als je ziekenhuis niet meedoet aan de actie en je toch je stem wilt laten horen.

Lees meer op de website van de LAD