Lees- en luistertips voor de zomer

Heb je in de zomerperiode eindelijk een keer tijd om mooie artikelen te lezen of een verdiepende podcast te beluisteren? Dan heeft onze redactie alvast een aantal lees- en luistertips voor je geselecteerd. Fijne zomer! 

Magazine Medisch Specialist: Twee visies op de werk-privébalans 
In hoeverre denken oudere en jongere medisch specialisten anders over het evenwicht tussen werk- en privéleven? Twee chirurgen beantwoorden dezelfde vragen: oncologisch chirurg Joost van der Sijp (64) en colorectaal chirurg Heleen Snijders (38). Wat is je levensmotto? Is je werk je ‘alles’? Wat houdt je gezond in je werk en daarbuiten? En welke tips wil je aan de andere generatie meegeven? 
Lees het dubbelinterview

Podcast: ‘Durf vragen te stellen over artificial intelligence’ 
‘Het toepassen en implementeren van AI in de zorg is teamsport! Elke nieuwe tool is een verandering in het dagelijkse werk en de uitdaging is om deze verandering zo klein mogelijk te houden. De techniek is daarbij vaak niet de uitdaging’, aldus Bart Geerts, ondernemer en anesthesioloog (niet praktiserend). In de podcast van de Federatie gaat Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting in gesprek met Geerts en radioloog Carolien Toxopeus over wat AI betekent voor de medisch specialist en de patiënt.  
Luister de podcast (40 minuten)

Magazine Medisch Specialist: Artificial Intelligence 
Vier experts geven in ons magazine antwoord op de vraag hoe AI het vak van medisch specialisten beïnvloedt. Hoe behouden we tijdens de razendsnelle ontwikkeling van AI het overzicht en de regie? En hoe zorgen we ervoor dat AI ons helpt íedereen goede zorg te leveren in plaats van degenen die passen bij de algoritmes? 
Lees het dossier AI in het magazine
  
Interview: ‘Een veilig opleidingsklimaat staat voor mij bovenaan’ 

In de serie Portret van een opleider van de Federatie maak je kennis met ziekenhuisapotheker en opleider Anne-Marie Scheepers-Hoeks. Het mooie van opleiden vindt ze dat ze steeds weer haar enthousiasme over haar vakgebied op aios kan overbrengen. ‘Het is stimulerend om aios te zien groeien naar zelfstandige professionals.’ 
Lees het interview

Interview: ‘Het effect van beweegtherapie is vaak duurzamer dan een operatie’ 
Chronisch ZorgNet is een landelijk netwerk van meer dan 3.000 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen. Hoogleraar en vaatchirurg Joep Teijink en landelijk coördinator Yvonne Spierings zijn van begin af aan nauw betrokken geweest bij dit initiatief. Een initiatief dat uniek is in de wereld. ‘Met slechts vier muisklikken kan een arts straks een volledige overdracht realiseren.’ 
Lees het interview

Interview: Voeding verdient meer aandacht 
‘Bij screening van patiënten in het ziekenhuis blijkt dat 30 procent van de mdl-patiënten ondervoed is of een risico loopt op ondervoeding’. Ondervoede patiënten verliezen sneller hun zelfstandigheid, krijgen meer complicaties en liggen langer in het ziekenhuis. Voeding verdient daarom meer aandacht, zo stellen mdl-artsen Joanna Kruimel en Roy de Jong in het e-zine SKMS.  
Lees het artikel

Podcast Over Leven: Coen Verbaak in gesprek met hartchirurg Shirin Bemelmans-Lalezari 
In deze podcast praat Coen Verbraak met Shirin Bemelmans-Lalezari die, als ze net begonnen is als hartchirurg, een medische fout maakt waardoor haar patiënt tijdens een relatief eenvoudige ingreep overlijdt. Bemelmans-Lalezari merkt dat er onder collega’s wel wordt gepraat over de feiten maar dat er nauwelijks aandacht is voor gevoelens: wat doet zo’n fout met je? Hoe voorkom je dat je angstig wordt en niet meer durft te opereren? Bemelmans-Lalezari pleit nu voor meer kwetsbaarheid en openheid over medische fouten in de zorg. 
Luister de podcast (56 minuten)

Interview: Dr. Anne (34) hoopt dat meer jonge mensen arts willen worden
'Gezonde werk-prive balans is wel mogelijk'. Voor Anne Strik is arts zijn wél haar roeping, al pleit ze voor een gezonde werk-privé-balans. Ze hoopt jonge mensen te inspireren om voor een carrière in het ziekenhuis te gaan, want meer artsen die op de afdelingen willen werken zijn hard nodig. 
Lees het interview via Linda.nl 

Podcast aflevering Betrouwbare bronnen
Voor liefhebbers van politieke analyse is deze aflevering van de podcast van Betrouwbare bronnen interessant. Het kabinet Rutte IV trad af en VVD-leider premier Mark Rutte had een epifaan moment. De Nederlandse politiek staat voor een omwenteling zoals we zelden meemaken. 2023 lijkt hiermee op verkiezingsjaar 2002. Jaap Jansen en PG Kroeger kijken in deze podcastaflevering naar de opvallende overeenkomsten met toen en analyseren wat dit kan betekenen voor de kiezers, de partijen en de wijze waarop ons land geregeerd wordt straks.
Beluister de podcast

Zomerhits
Voor wie de hits van deze zomer wil luisteren heeft Spotify een lijst met zomerhits gemaakt. Wil je ook de zomerhits van langer geleden horen? Dan is deze lijst van Quest misschien wat voor jou: daar kun je de zomerhits van 1970 tot nu terug luisteren.

De beste boeken en podcasts
De redactie van de Volkskrant maakte een overzicht van de tien beste boeken van 2023 tot nu toe. En voor de fans van podcasts, heeft de Volkskrant op een rij gezet welke podcasts volgens hen de moeite waard zijn om te luisteren.