Magazine Medisch Specialist: Hoe word je gezond oud?

Het is geen onderdeel van leefstijlgeneeskunde of een vorm van preventie, maar een spiksplinternieuw specialisme dat de ziekenhuiswereld op zijn kop gaat zetten. In de nieuwe editie van het magazine Medisch Specialist vertelt internist ouderengeneeskunde Andrea Maier, de motor achter healthy longevity medicine, hoe we ziektes voorkomen en langer gezond blijven.  

Maier richtte in Singapore de eerste healthy longevity-kiniek op. In het magazine legt ze uit wat healthy longevity medicine anders maakt dan preventie en leefstijlgeneeskunde. Volgens Maier gaat leefstijlgeneeskunde vaak om het redden van een patiënt die al bijna een ziekte heeft. ‘Dan ben je in mijn ogen te laat’, zegt ze. ‘Het probleem is dat de medisch specialisten nu patiënten zien waar je op lange termijn niet de meeste gezondheidswinst uit kunt halen. Ik heb het over een heel nieuw specialisme – en dat is in eerste instantie aanvullend – om mensen te optimaliseren, zodat de tijd tussen healthspan (de gezonde levensduur) en lifespan zo veel mogelijk wordt bekort door de healthspan te verlengen en de incidentie van chronische aandoeningen uit te stellen. Daardoor zullen al die andere specialismen over tien tot twintig jaar minder werk hebben.’ 

Lees het interview in de nieuwe editie van Medisch Specialist.

In deze editie lees je verder een uitgebreid dossier over duurzame inzetbaarheid: hoe blijf je gezond en met plezier aan het werk? Ook lopen we een nacht mee met de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en portretteren we drie medisch specialisten die op hun eigen wijze de zorg vernieuwen. Op de backcover lees je meer over nieuwe innovaties op het gebied van levertransplantaties. 

Je vindt het magazine deze week in de brievenbus of lees het magazine online (issuu). 
Ga naar de overzichtspagina met alle artikelen.