Multidisciplinaire onderzoeksagenda Beweegzorg gepubliceerd

Deze maand is de multidisciplinaire Onderzoeksagenda Beweegzorg gepubliceerd met de twaalf meest dringende onbeantwoorde onderzoeksvragen. De agenda is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) met input vanuit 15 wetenschappelijke verenigingen en 17 patiëntenverenigingen. Met deze onderzoeksagenda is ook een methodiek voor wetenschappelijke verenigingen opgeleverd waarmee zij belangrijke kennisvragen sneller kunnen identificeren, prioriteren en evalueren. 

Rudolf Poolman, werkgroepvoorzitter van de onderzoeksagenda: ‘Deze vernieuwde onderzoeksagenda van de orthopedie is multidisciplinair opgezet zodat alle benodigde expertises betrokken konden worden. We zetten hiermee in op het versterken van de wetenschappelijke basis van de beweegzorg en daarmee op effectieve, doelmatige en veilige zorg voor patiënten.’  

Twaalf onderzoeksvragen

In totaal zijn er 687 onbeantwoorde vragen geïdentificeerd, waaruit een top-12 van meest urgente onderzoeksvragen is geselecteerd. Deze hebben betrekking op de thema’s heup, knie, voet en enkel, hand en pols, schouder en elleboog, wervelkolom, kinderorthopedie, trauma, sportorthopedie, infecties en artificial intelligence. Zo is er bijvoorbeeld een vraag opgenomen over de optimale diagnostiek en behandeling bij kinderen met residuale heupdysplasie boven de leeftijd van 1 jaar. Daarnaast willen specialismen die betrokken zijn bij beweegzorg weten wat de toegevoegde waarde is van AI-beslisondersteuning bij het maken van keuzes binnen artrose zorg. Ook bevat de onderzoeksagenda de vraag welke risicofactoren voor mortaliteit en verlies van functionaliteit er in kaart moeten worden gebracht voorafgaand aan een operatie bij de patiënt met een gebroken heup.  

Samenwerking

De onderzoeksagenda is opgesteld door Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) in samenwerking met patiëntenorganisaties en vertegenwoordigers vanuit de internisten (NIV),  Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen (NVAB), chirurgen (NVvH, NVT), kinderartsen (NVK), klinisch geriaters (NVKG), medisch microbiologen (NVMM), neurologen (NVN), pathologen (NVVP), plastisch chirurgen (NVPC), psychiaters (NVvP), radiologen (NVvR), reumatologen (NVR), spoedeisende hulp artsen (NVSHA), sportartsen (VSG) en revalidatieartsen (VRA). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject ondersteund. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). 

Bekijk de onderzoeksagenda Beweegzorg