Nieuwe leidraad over stralingsbescherming

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF) heeft een leidraad opgesteld over de betrokkenheid van de klinisch fysicus bij het gebruik van ioniserende straling in het kader van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs). Doel van de leidraad is te komen tot optimale risicobeheersing van ioniserende straling. 

Bij onderzoeken of behandelingen in het ziekenhuis waarbij beeldvormende technieken worden ingezet, wordt vaak gebruik gemaakt van straling. Om de risico’s van onderzoek met straling zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat de patiënt en de mensen daaromheen een zo laag mogelijke dosis straling ontvangen tijdens het onderzoek.  

In het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs) van de overheid is daarom opgenomen dat er passende betrokkenheid moet zijn van de klinisch fysicus bij het juiste gebruik van ioniserende straling bij medische blootstelling. Samen met de betrokken artsen maken klinisch fysici afspraken hoe ze met zo min mogelijk straling een goede behandeling kunnen geven aan patiënten in het ziekenhuis. In deze leidraad is uitgewerkt waaruit de betrokkenheid van de klinisch fysicus precies bestaat. 

De leidraad is primair voor de klinisch fysici. Secundair geeft deze leidraad informatie aan ziekenhuizen en beroepsgroepen die met ioniserende straling werken over de betrokkenheid van de klinisch fysicus bij het gebruik van ioniserende straling ten behoeve van medische blootstelling. 

Bekijk de leidraad