Nieuwe richtlijnmodule Follow-up bij kiemceltumoren van de testis

Een kiemceltumor is de vaakst voorkomende variant van een tumor van de zaadbal. De behandeling van een niet-uitgezaaide kiemceltumor bestaat uit een operatie en eventueel chemotherapie. Na deze behandeling wordt een patiënt nog jaren in de gaten gehouden door de arts die de behandeling uitvoert. Deze nieuwe richtlijnmodule beschrijft de optimale follow-up bij een patiënt na de behandeling van de kiemceltumor. 

De module is gebaseerd op de internationale richtlijn Testicular Cancer, waarin de European Association of Urology (EAU) minimale follow-up schema’s beschrijft. De bewijskracht die hieraan ten grondslag ligt is echter laag. Daarom is een systematische literatuuranalyse verricht naar welk aanvullend beeldvormend onderzoek het beste is in het opsporen van recidief. Uit de literatuuranalyse kwam geen bewijs dat intensere follow-up dan de EAU schema’s nodig is. 

De richtlijnmodule is opgesteld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU), door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de urologie en de medische oncologie. Er is aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door Stichting Zaadbalkanker te betrekken bij de commentaarfase. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).  

Bekijk de richtlijn Follow-up bij kiemceltumoren van de testis