Reactie Federatie op berichtgeving grensoverschrijdend gedrag

In Medisch Contact verscheen deze week een artikel over grensoverschrijdend gedrag in zorginstellingen. De Federatie spreekt in reactie op deze berichtgeving haar afkeuring uit over elke vorm van ongewenst gedrag. Het is onacceptabel dat zorgprofessionals hiermee geconfronteerd worden. De werkomgeving moet voor iedereen een veilige plek zijn waar respect en zorgzaamheid de norm zijn. Dat dit niet altijd het geval is, is bijzonder pijnlijk.

Elke arts, elke zorgverlener verdient een veilige en gezonde werkomgeving, en elke student heeft recht op een veilig opleidingsklimaat. De afhankelijkheidspositie van zorgverleners in opleiding maakt hen kwetsbaar. Juist vanuit die positie is het extra indringend om te maken te krijgen met ongewenst gedrag. We verwachten dat artsen zich bewust zijn van hun positie en zorgdragen voor een veilige werkomgeving. 

Het is goed om initiatieven te zien die aandacht geven aan het aanpakken van ongewenst gedrag en het bespreekbaar maken daarvan. Bijvoorbeeld het introduceren van meldingsapps, het geven van aandacht aan het onderwerp tijdens landelijke opleidingsdagen en congressen of de zelfevaluatietool voor opleidingsklimaat die wordt ontwikkeld. De Academie voor medisch specialisten heeft trainingen voor zowel aios als opleiders op het gebied van machtsdynamieken en het versterken van een veilig werk- en leerklimaat. 
Het zijn allemaal initiatieven die een cultuur bevorderen waarin iedereen zich veilig voelt op de werkvloer. Het aanspreken op ongewenst gedrag en het houden van open gesprekken is daarbij essentieel. Als Federatie blijven we dit onderwerp hoog op de agenda zetten, ook in de gesprekken met werkgevers, de KNMG en andere koepelorganisaties.