Richtlijn Astma en zwangerschap gepubliceerd

Als vrouwen met astma zwanger worden, treedt bij ruim een derde van deze patiënten verslechtering van astmacontrole op. Om deze groep vrouwen de juiste zorg te kunnen bieden, zijn een goede (preconceptionele) counseling, eenduidige adviezen over medicatieveiligheid en adequate monitoring nodig. Een duidelijke richtlijn hiervoor was tot op heden echter nog niet beschikbaar in Nederland. Deze nieuwe richtlijn voorziet hierin.  

Alle zorgverleners betrokken bij de zorg voor vrouwen met astma die zwanger zijn, een kinderwens hebben of borstvoeding geven, kunnen deze richtlijn gebruiken. De richtlijn is multidisciplinair opgezet, met als doel om de continuïteit van zorg en eenduidigheid in adviezen door verschillende betrokken hulpverleners te bewaken. Onder meer bevat de richtlijn aanbevelingen over relatief nieuwe geneesmiddelen, zoals biologicals, die steeds meer worden ingezet bij de behandeling van ernstig astma. Daarnaast wordt het belang benadrukt van preconceptionele gezondheid. 

De richtlijn is opgesteld op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de gynaecologen, verloskundigen, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is beschikbaar gesteld vanuit de Stichting Kwaliteitsgelden medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijn

Bekijk ook