Solliciteren naar een opleidingsplaats

Heb je je Geneeskundestudie afgerond en wil je nu door naar de vervolgopleiding? Dat betekent solliciteren naar een felbegeerde opleidingsplaats. Als aios (artsen in opleiding tot specialist) leer je het vak grotendeels in de praktijk en ben je tijdens je opleiding in dienst van de opleidingsinstelling, bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Beroepskeuze

Wordt het kindergeneeskunde, sociale geneeskunde of huisartsgeneeskunde? Voor de meeste studenten die zich na Geneeskunde willen specialiseren is die keuze niet zo eenvoudig. Op de webpagina Beroepskeuze voor artsen van de KNMG vind je informatie, filmpjes en een beroepskeuzetest. Daarmee kun je je oriënteren op alle geneeskundige vervolgopleidingen.

Arbeidsmarkt

Natuurlijk is het altijd goed om te kiezen voor een specialisme waar je hart ligt en waar je talent voor hebt. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met kansen op de arbeidsmarkt. Dat verschilt per specialisme. Een goede oriëntatie op de zorg van de toekomst is aan te raden: aan wat voor soort specialisten heeft de maatschappij straks behoefte? Door een specialisme te kiezen dat past bij de ontwikkelingen in de zorg, vergroot je je kansen op een opleidingsplaats en later op een baan als ‘jonge klare’.

Vacatures

Houd tijdschriften in de gaten voor vacatures, zoals Medisch Contact en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Houd ook je vinger aan de pols bij werving- en selectiebureaus, zoals SWG Arts en Werk.

Solliciteren

Per specialisme gelden verschillende sollicitatieprocedures. Die kunnen lokaal georganiseerd zijn, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, maar ook regionaal of zelfs landelijk. Informatie over sollicitatieprocedures en het aantal beschikbare opleidingsplaatsen vind je op de websites van de wetenschappelijke verenigingen en op de Beroepskeuze-pagina van de KNMG. Hier vind je ook sollicitatietips.

Portfolio

Bij het solliciteren is het portfolio heel belangrijk. Het is verstandig om al tijdens je geneeskundestudie een portfolio bij te houden van al je werkervaring, inclusief beoordelingen of aanbevelingen van supervisoren en bijvoorbeeld een certificaat van deelname aan het Dedicated Schakeljaar. Een goed gevuld portfolio biedt mogelijkheden om je te onderscheiden van mede-sollicitanten.

Afgewezen?

Niet aangenomen voor de opleidingsplaats? Dan kun je proberen om te solliciteren bij een andere academie of bij een ander specialisme. Anders is het misschien mogelijk om, totdat een nieuwe gelegenheid tot solliciteren zich voordoet, een promotieplaats te bemachtigen of te gaan werken als anios (arts niet in opleiding tot specialist). Die werkervaring levert een mooie uitbreiding op van je portfolio, waarmee je kans op een opleidingsplaats toeneemt.